>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Medicii de familie protestează: De astăzi, nu se mai dau trimiteri şi reţete compensate. Răspunsul dat de CNAS şi de Ministerul Sănătăţii/ Rerprezenţanţi pacienţi: Guvernul trebuie să rezolve nemulţumirile, nu să "paseze" problemele


Medicii de familie protestează, începând de miercuri, faţă de birocraţia din sistemul de sănătate, şi nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienţii nu vor mai primi trimiteri şi reţete compensate.

UPDATE 11:29 - Toţi medicii de familie din judeţul Olt au semnat contractele cu CAS
Toţi cei 240 de medici de familie din judeţul Olt au semnat actele adiţionale la contractele de prestări servicii. Reprezentanţii medicilor spun că niciun pacient nu va fi nevoit să achite consultaţiile sau alte servicii, deşi nemulţumirile doctorilor nu au fost rezolvate.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Olt, doctorul Mihai Ungureanu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că nemulţumirile doctorilor rămân, însă a dat asigurări că niciun pacient nu va fi nevoit să achite consultaţiile sau alte servicii medicale.”Aşteptăm date noi de la nivel central. S-au promis câteva lucruri că vor fi puse în aplicare pe termen scurt, referitor la debirocratizare, s-a semnat un protocol pe centrele de permanenţă, dar nu s-a publicat în Monitorul Oficial. Pe partea de finanţare sunt probleme tehnice, a rămas că se va discuta în aprilie. Noi am semnat actele adiţionale la contractele de prestări servicii, însă nemuţumirile noastre rămân. Discuţiile se referă la punerea în aplicare a unor promisiuni. Nu plăteşte nimeni nicio consultaţie, dar aşteptăm mesajul de la centrul”, a spus medicul Mihai Ungureanu.
De celalaltă parte, preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, a declarat că toţi medicii de familie olteni au semnat actele adiţionale, iar în baza acestor documente trebuie să acorde servicii medicale asiguraţilor din judeţ.
”Toţi cei 240 de medici de familie din judeţ au semnat actele adiţionale la contractul de prestări servicii pentru medicină primară. Dacă au semnat contractele cu CAS Olt, sunt obligaţi să dea reţete compensate sau trimiteri. Dacă va refuza vreunul o să vedem care este situaţia, dar nu cred că vor fi probleme. Probabil că revendicările lor rămân, indiferent dacă au semnat sau nu actele adiţionale. Am văzut că nemulţumirile lor sunt legate de punctul de la centrele de permanenţă, dar şi protocoalele medicale. La nivelul judeţului, contractele fiind semnate, nu văd niciun motiv să nu acorde servicii medicale”, a spus Florin Ciocan.
UPDATE 11:16 - Barbu: Guvernul trebuie să rezolve problema medicilor de familie, nu CNAS sau Ministerul Sănătăţii
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nemulţumirile medicilor de familie trebuie rezolvate de Guvern, precizând că Executivul nu ar trebui să mai „paseze” aceste probleme la CNAS sau la Ministerul Sănătăţii (MS).
„E o chestiune pe care Guvernul, de ani de zile, nu o rezolvă. E o problemă de birocraţie şi de finanţare dezastruoasă a medicinei de familie. (...) Guvernul trebuie să fie responsabil, să nu mai paseze problemele doar la Casa de asigurări de sănătate şi la Ministerul Sănătăţii. E o problemă de Guvern şi de guvernare a sistemului de sănătate. (...) Guvernul trebuie să o rezolve, în ansamblul său, pentru că este şi o problemă de resortul de finanţe, de sănătate, de educaţie, de social. Nu trebuie doar să promitem sau să spunem că 90% din medicii de familie au semnat deja sau vor semna, ceilalaţi sunt obligaţi să semneze. Nu aşa se rezolvă problema, cu această aroganţă nesimţită. Să poţi să spui într-un moment de criză: noi suntem mai deştepţi şi vă şantajam”, a explicat Vasile Barbu.
Conform sursei citate, pacienţii îşi plătesc, oricum, singuri analizele, iar unii dintre ei aleg să achite şi medicamentele, pentru a nu mai aştepta la „uşa medicului de familie”.
„Oricum analizele le plătim din banii noştri. Marea majoritate a judeţelor din ţara. Şi mai plătim şi nişte medicamente mai degrabă decât să stăm la coadă la medicul de familie. Aşa spun pacienţii. Am fost sunat de mai mulţi pacienţi şi aşa mi-au spus. (...) Ce se întâmplă acum la medici sunt lucruri care ne privesc şi pe noi, pacienţii: birocraţie, lipsă de finanţare a cabinetului medical şi scăderea calităţii actului medical de medicină a familiei”, a adăugat Barbu.
UPDATE 10:58 - Preşedinte CNAS: Vom prelungi programul de lucru pentru medicii care vor să semneze contractele-cadru
Preşedintele CNAS, Laurenţiu Teodor Mihai, afirmă că programul de lucru al Casei va fi prelungit pentru medicii de familie care doresc să semneze contractele-cadru, precizând că aceste cadre medicale vor beneficia de asistenţă din partea instituţiei.
 Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a transmis, miercuri, un comunicat de presă, în care arată că, până la sfârşitul anului 2017, peste 60% din medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu CNAS au semnat actele adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale.
În plus, arată sursa citată, programul de lucru al caselor a fost prelungit astfel încât să poată fi semnate aceste acte adiţionale, pentru a asigura continuitate în acordarea asistenţei medicale.
„Vom prelungi programul de lucru ori de câte ori va fi necesar şi vom acordă toată asistenţa medicilor de familie pentru ca aceştia să poate semna acordurile de prelungire în timp util”, a spus preşedintele CNAS, conform comunicatului de presă.
În acelaşi timp, CNAS susţine că face toate demersurile care ţin de atribuţiile instituţiei pentru menţinerea continuităţii asistenţei medicale furnizate asiguraţilor şi solicită medicilor de familie maximă responsabilitate faţă de pacienţii pe care-i au în îngrijire.
„Din păcate, unii lideri ai organizaţiilor profesionale sugerează că pacienţii medicilor de familie – vârstnici cu multiple probleme de sănătate, copii, bolnavi cronici – au fost lăsaţi să sufere din cauza unor revendicări ale acestora, cu toate că au fost rezolvate o mare parte din solicitările care ţin de CNAS, iar finanţarea pentru medicina de familie înregistrează cea mai mare creştere alături de asistenţa medicală pentru specialităţi clinice”, a mai afirmat preşedintele CNAS.
UPDATE 9:58 - Oficial CNAS: Unele dintre nemulţumirile medicilor de familie s-au rezolvat. Alte nu ţin de noi
Purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că o parte dintre nemulţumirile medicilor de familie, legate de contractul cadru, au fost rezolvate, în timp ce altele nu pot fi soluţionate pentru că nu ţin de această instituţie.
„Unele (probleme - n.red.) s-au rezolvat. S-a făcut mărire bugetară. O mărire substanţială. La altele, nu ţin de resortul nostru, efectiv, nu se pot da. Nu sunt angajaţii noştri. Vă daţi seamă şi dumneavoastră cum ar fi afectaţi pacienţii. Oricum, majoritatea au semnat (contractele cadru - n.red.) până la ora asta”, a precizat Costache.
Referitor la afirmaţia ministrului Sănătăţii, conform căruia „90% din medicii de familie din Bucureşti au semnat actul adiţional la contractul cadru pentru următoarele trei luni”, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) a precizat că sunt judeţe unde procentul este şi mai mare, respectiv de 98%.
„Nu în toate judeţele e la fel de mare (procentul medicilor care au semnat contractul cadru- n.red.)”, a conchis sursa citată.
UPDATE 8:54 - Bodog: Nu este etic şi normal să folosim pacienţii în negocieri
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu consideră „etic şi normal” ca medicii de familie care protestează faţă de birocraţia din sistemul de sănătate să folosească pacienţii în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanţare”.
„90% din medicii de familie din Bucureşti au semnat actul adiţional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută - am participat şi eu la prima parte a întâlnirii şedinţă de guvern. Am identificat soluţiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce priveşte debirocratizarea. Dar aşa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare şi despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulţumiţi. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanţare, dar nu consider că este etic şi nici normal să ne folosim de pacienţi în negocieri”, a explicat Bodog.
Medicii de familie nu mai oferă servicii gratuite şi cer mai mulţi bani pentru cabinete
În urma deciziei medicilor de familie, pacienţii vor trebui să plătească pentru consultaţii, dar şi să achite integral reţetele eliberate de aceste cadre medicale.
Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunţă că începând de miercuri, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.
„Din păcate, nu avem motive să renunţăm la această decizie. Nu am obţinut decât nişte promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntăm. Nu am vrut să se ajungă aici, dar noi plătim în continuare chirie, asistente şi multe dări, fără să încasăm nimic. Vom consulta oamenii, adică vom face actul medical, aşa, pro bono, majoritatea dintre noi. Vor fi însă şi medici care vor încasa consultaţiile, pentru că nu fac faţă cheltuielilor. Din păcate, nu putem acorda trimiteri şi reţete compensate, pentru că aceasta este o obligaţie a Casei, nu a noastră. Vom da reţete simple, prin care pacienţii trebuie să-şi cumpere medicamentele”, a declarat, marţi, pentru MDIAFAX, Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF.
Medicii de familie au protestat în data de 15 noiembrie 2017 în Piaţa Victoriei faţă de birocraţia din sistemul medical, acuzând faptul că din cauza multiplelor sarcini birocratice, medicii sunt puşi în situaţia de a neglija actul medical. Tot atunci, reprezentanţii medicilor au avut o întâlniere cu premeireul Mihai Todose şi cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, în care li s-a promis că se vor rezolva problemele din sistem.
„Premierul a spus atunci că ne susţine, dar în continuare nu s-a întâmplat nimic pentru debirocratizere. Am cerut să nu mai existe reţete verzi, albe sau galebene, ci numai albe simple electronice, şi există soluţii în acest sens. Am cerut să nu mai existe bilete de trimitere pe hârtie tipizată, ci tot electronice şi alte revendicări ce pot fi rezolvate. Din păcate, am avut doar promisiuni”, mai spune Rodica Tănăsescu.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu