>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Parlamentul Bulgariei anulează vetoul exercitat de PREŞEDINTE. Undă verde înfiinţării unei unităţi speciale care să învestigheze demnitarii


Parlamentul Bulgariei a anulat, vineri, vetoul exercitat de preşedintele Rumen Radev asupra legii anticorupţie, dând undă verde înfiinţării unei unităţi speciale care să învestigheze persoanele care ocupă funcţii înalte în aparatul de stat, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Moţiunea de anulare a vetoului exercitat de preşedinte a fost votată de 146 din cei 240 de aleşi ai Parlamentului de la Sofia, fiind susţinută de membrii formaţiunii de centru dreapta GERB, de naţionalişti, dar şi de câţiva deputaţi din opoziţie. Doar socialiştii preşedintelui Radev au votat împotriva moţiunii.
”Astăzi, prin respingerea vetoului preşedintelui, ţara noastră îşi va respecta angajamentele faţă de Comisia Europeană”, a declarat Tsvetan Tsvetanov, liderul grupului parlamentar al GERB.
Săptămâna trecută, Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a respins o nouă legislaţie anticorupţie adoptată de către Parlament în luna decembrie, considerând că proiectul de lege nu permite investigarea eficientă a reţelelor de corupţie. În argumentaţia pentru veto, preşedintele Bulgariei a specificat că proiectul de lege este inadecvat pentru scopul propus şi compromite principiile de bază consacrate în Constituţie şi în tratatele internaţionale la care Bulgaria a aderat.Măsurile din lege, aprobate în urmă cu trei săptămâni, includ crearea unei unităţi speciale anticorupţie, menită să investigheze persoanele care ocupă funcţii înalte în aparatul de stat, să verifice bunurile acestora şi să depisteze conflictele de interese.
Bulgaria a înregistrat progrese slabe în privinţa combaterii corupţiei şi a crimei organizate, iar Comisia Europeană a avertizat în repetate rânduri regimul de la Sofia pentru că nu a anchetat şi condamnat oficiali corupţi.
Conform raportului privind progresele înregistrate de Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei, Sofia a progresat în privinţa recomandărilor, dar există reforme întârziate în lupta împotriva corupţiei. O nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.
Potrivit organizaţiei Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană, urmată de România.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu