>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Recep Tayyip Erdogan, în vizită la Paris pentru a discuta cu preşedintele francez Emmanuel Macron


Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va călători la Paris, vineri, pentru a purta discuţii cu omologul său francez Emmanuel Macron, menite să îmbunătăţească relaţiile între Turcia şi Uniunea Europeană, relatează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Masa de prânz va avea lor la palatul Elysee, iar discuţiile sunt aşteptate să se concentreze pe situaţia din Siria şi pe relaţiile între Turcia şi Uniunea Europeană. Cu toate acestea, preşedintele Macron ar putea menţiona şi îngrijorarea UE pentru acţiunile Turciei în urma tentativei eşuate de lovitură de stat.
Vizita în Franţa reprezintă prima vizită a lui Erdogan încă din iulie 2016, când armata a încercat să preia controlul asupra Turciei, bilanţul confruntărilor militare soldându-se cu 265 de răniţi.
Într-un interviu acordat joi postului francez LCI, Erdogan a declarat că a avut parte de un "început bun" cu liderul Franţei, însă într-un interviu acordat publicaţiei Le Point, în luna august, Macron a recunoscut că "a fi nevoit să vorbească o dată la 10 zile cu Erdogan" reprezintă unul dintre dezavantajele funcţiei sale.Invitarea preşedintelui turc în Franţa, care a ordonat mii de arestări ale unor oficiali, academicieni, jurnalişti şi activişti, a atras criticile partidelor franceze de stânga.
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că este îngrijorată de situaţia "drepturilor omului şi democraţiei locale din Turcia".
Cu toate acestea, Emmanuel Macron a insistat că "menţinerea dialogului cu Ankara" este necesară.
Macron şi Erdogan s-au întâlnit deja la un summit NATO la Bruxelles, iar în luna septembrie s-au întâlnit în cadrul unei reuniuni a Adunării Generale ONU. Pe lângă întâlniri, cei doi au purtat discuţii cu privire la eliberarea celor doi jurnalişti francezi reţinuţi în Turcia.
Preşedintele Franţei a declarat că va menţiona din nou, în timpul discuţiilor de vineri, situaţia jurnaliştilor turci.
În acelaşi context, organizaţia neguvernamentală Amnesty International, al cărei lider turc, Taner Kilic, a fost arestat, a declarat că Macron "trebuie să-i reamintească lui Erdogan că apărătorii drepturilor omului nu sunt terorişti".
Unul dintre cele mai importante lucruri care se află pe agenda discuţiilior este relaţia cu Uniunea Europeană, unde Turcia a încercat să adere în ultimii 50 de ani.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu