>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Risc ridicat de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi, unde stratul de zăpadă măsoară aproape doi metri


Stratul de zăpadă la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, este aproape de doi metri, iar riscul de producere a avalanşelor este de gradul patru, pe o scală de la unu la cinci. Acelaşi risc a fost anunţat, luni, de meteorologi, şi pentru Munţii Bucegi.

Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă a crescut cu până la 15...16 centimetri şi măsura, luni după-amiaza, 178 de centimetri la Bâlea-Lac, 129 de centimetri la Vârful Omu, 61 de centimetri la Sinaia, 60 de centimetri la Predeal şi 51 de centimetri la Fundata.
Astfel, meteorologii anunţă că la altitudini de peste 1.800 de metri în Munţii Făgăraş şi Bucegi, riscul de producere a avalaneşor este 4, risc mare.
„Temperaturile scăzute care se vor înregistra în următoarele 24 de ore vor încetini transformarea zăpezii de la suprafaţă (de circa 60...70 cm), care se va menţine uşoară, puţin stabilă, cu legături slabe între cristale. Aceasta poate aluneca cu uşurinţă peste straturile şi crustele de gheaţă mai vechi, aflate dedesubt. Declanşarea avalanşelor este posibilă mai ales spontan, din cauza cantităţii mari de zăpadă uşoară, fără coeziune, din partea superioară, care acţionează ca o suprasarcină”, arată meteorologii.Totodată, la altitudini sub 1.800 de metri, riscul este însemnat, de gradul 3. Stratul instabil de la suprafaţă măsoară 40-50 cm, depus în zilele precedente peste un strat mai vechi întărit sau îngheţat. Aici declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai înclinate, riscul fiind amplificat la trecerea turiştilor sau schiorilor.
Atenţionarea meteorologilor intră în vigoare luni, la ora 20 şi este valabilă până marţi, la ora 20.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu