>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

SALVAMONTIŞTII, MEREU LA DATORIE!SALVAMONTIŞTII, MEREU LA DATORIE!


Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna ianuarie a anului 2017, a celor 39 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România. Luna ianuarie , fiind o lună de activitate turistică intensă a sezonului de iarnă, caracterizată printr-un număr foarte de turişti pe munte, a impus asigurarea asistenţa de salvare montană la un nivel maxim , zilnic, un număr de 350 – 500 de salvamontişti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale şi de intervenţie din cca 90 de posturi şi baze Salvamont. Din  datele  puse  la  dispoziţia  noastră, prin  amabilitatea  directorului SALVAMONT Gorj, prof. SABIN CORNOIU, am reţinut:
În această perioadă salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 1.338 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 1.458 persoane. Dintre acestea, 577 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, iar 2 victime elicopterelor de salvare SMURD-IGAV.
Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 724 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor Salvamont. De asemenea, în cursul lunii ianuarie s-au primit 1.003 apeluri prin solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 614 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone , restul de 289 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.

În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care deţin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care aproape 250 sunt salvatori montani angajaţi. 
Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii din sezonul de iarnă, în toate staţiunile din ţară ce deţin domenii de practicare a sporturilor de iarnă , în bazele, posturile şi refugiile Salvamont, Serviciile Salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente.
Echipele Salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală , personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
Salvamontiştii , alături de salvatorii ISU , Ambulanţa-SMURD-Heli, oameni al căror nume şi prenume contează mai puţin, sunt şi vor fi intotdeauna alături de Dumneavoastră !
B.M., C.P.

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu