>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video LIVE | Codruţa Kovesi răspunde acuzaţiilor: Motivele cererii de revocare sunt nereale, netemeinice; Tocmai ministrul Justiţiei este cel care şi-a depăşit competenţa/ Tudorel Toader, anterior: Este un moment al adevărului în care să prezentăm lucrurile aşa cum sunt


Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi este prezenta, marţi, în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM, pentru a fi audiată, la şedinţa participând şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cel care cere revocarea sa din funcţie. Secţia de procurori a CSM se va pronunţa asupra solicitării de revocare a şefei DNA printr-un aviz consultativ. Decizia de revocare aparţine preşedintelui Klaus Iohannis.

UPDATE 15.10 Codruţa Kovesi a început pledoaria sa după acuzaţiile aduse de ministrul Justiţiei: Motivele cererii de revocare sunt nereale, nedovedite, netemeinice
"Aceste motive invocate sunt nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice, iar unele sunt simple susţineri care nu confirmă nimic din realitate. Pentru unele afirmaţii nu există niciun fel de probă", a precizat Kovesi în faţa Secţiei pentru Procurori.
Kovesi a precizat că DNA a avut în 2016 cele mai bune rezultate de la înfiinţare până în prezent."Raportul scris al ministrului justiţiei aplică retroactiv efectele unor decizii ale CCR (..) Reproşează unui magistrat că nu a prevăzut că urmeaza o astfel de decizie. Ca şi când eu trebuia să ştiu că va fi declarat un conflict constituţional", a completat şefa DNA.
De asemenenea, referitor la refuzul de a se prezenta la comisia parlamentară de anchetă, Kovesi a precizat că a răspuns în scris forului, menţionând că nu putea să prevadă decizia CCR care a stabilit că este un conflict de natură constituţională.
"Ce ne facem cu magistraţii care, zilnic, aplică dispoziţiile din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi văd că CCR decide că acele articole sunt neconstituţionale? O să sancţionăm toţi magistraţii că nu au prevăzut la momentul la care au aplicat acele articole?", a spus Kovesi.
Kovesi: CSM a decis că tocmai ministrul Justiţiei este cel care şi-a depăşit competenţa
Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a arătat, marţi, în cadrul răspunsurilor la motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei, că plenul CSM a stabilit că tocmai Tudorel Toader este cel care şi-a depăşit competenţa.

"Declaraţiile pe care ministrul Justiţiei referitor la acest dosar cunoscut publicului (dosarul Belina - n.r.), în 26 septembrie am sesizat CSM şi am considerat că, prin declaraţiile prin care ministrul Justiţiei le-a făcut, a fost în măsură să afecteze independenţa sistemului judiciar. CSM a decis că tocmai ministrul Justiţiei este cel care şi-a depăsit competenţa. Este vorba despre decizia numarul 172 din 2017", a declarat procurorul-şef DNA, în cadrul şedinţei Secţiei pentru Procurori.
Întrebată de către ministrul Justiţiei cu câte voturi a fost luată această decizie în plenul CSM, Laura Codruţa Kovesi a răspuns: "Mă bucur că îmi puneţi întrebări, până acum nu aţi vrut să ştiţi punctul meu de vedere".
Procurorul-şef DNA a mai arătat că votul CSM este unul secret.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, pe 19 decembrie 2017, că declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit cărora legalitatea hotărârilor de Guvern o verifică judecătorul, nu procurorul, referindu-se la ancheta în dosarul Belina, au afectat sistemul judiciar, potrivit unor surse. Iniţial, Inspecţia Judiciară a stabilit contrariul.
UPDATE 15.00 Tudorel Toader, către Kovesi: Nu poţi să spui  <<Mă rog de ei să facă ceva, să mă aresteze, să mă trimită în judecată. Stau de doi ani agăţat în dosar>>
Tudorel Toader a declarat marţi, în şedinţa secţiei de procurori din cadrul CSM, care decide avizul pe care îl va da în cazul cererii de revocare a procurorului şef al DNA, că este imposibil să spui că ai uitat de Microsoft sau să prelungeşti nepermis o anchetă într-un dosar.

"O să ne întâlnim în consiliul de management strategic săptămâna viitoare. Trebuie să facem ceva. Nu poţi să spui <<am uitat de Microsoft>>. Pe ăla îl visezi şi noaptea. Sute de milioane de euro care trebuie decapaţi. Eu mi-am făcut datoria ca ministru şi nu neg lucrurile bune care se fac. Dar spuneam, în raport, şi repet: Cele bune nu le justifică pe cele rele", a declarat Tudorel Toader, în faţa secţiei de procurori din cadrul CSM.
Toader spune că a aflat şi de cazul unei persoane care are dosar la DNA şi care susşine că ar face orice ca acesta să înainteze.
" Mi-a spus <<Mă rog de ei să facă ceva, să mă aresteze, să mă trimită în judecată. Stau de doi ani agăţat în dosar>>. Asta este justiţie în sensul respectării drepturilor fundamentale?", a mai spus ministrul Justiţiei.
Acesta a precizat că a întrebat oficialii din Japonia, în timpul vizitei desfăşurate în urmă cu câteva zile, care este perioada de analiză şi finalizare a unei cauze, iar cea maximă, în cazurile grave, este de şase luni.
Dosarul Microsoft, cel mai mare dosar de corupţie din România, cu un număr record de foşti miniştri vizaţi, a fost finalizat, după cinci ani, fără ca demnitarii să fie judecaţi. Mai mult, au fost cercetaţi, deşi termenul de anchetare a faptelor era expirat încă de acum patru ani.
UPDATE 14.45 Tudorel Toader, despre votul din Secţia de Procurori CSM: Rezultatul e previzibil pentru mine
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi, în faţa secţiei procurori din cadrul CSM, care va decide ce aviz va da în cazul solicităţii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, că rezultatul este previzibil pentru el.

"Rezultatul e previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituţie. Nu e problemă...", a declarat marţi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, în cadrul şedinţei Secţiei de Procurori.
În momentul în care Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM şi membru al secţiei, i-a atras atenţia că fiecare reprezentant calculează cu maturitate ce decizie va lua, Toader a răspuns scurt: "Vă dau şi rezultatul votului, dar vă rog să nu-l cereţi".
UPDATE 14.20 Ministrul Justiţiei: Să nu prezentăm activitatea DNA doar într-o manieră festivistă
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în debutul şedinţei Secţiei pentru Procurori a CSM în care se discută avizul pe cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, că activitatea DNA nu ar trebui prezentată într-o manieră festivistă.
"Ca ministru al Justiţiei, raportul cu cele 20 de puncte împreună cu dezbaterea de azi sper să constituie un moment al adevărului, un moment în care să prezentăm lucrurile aşa cum sunt, cu bune şi cu rele, să nu prezentăm activitatea DNA doar într-o manieră festivistă. E adevărat că raportul l-am postat pe pagina ministerului Justiţiei. Vă asigur că, dat fiind numărul celor care au accesat pagina imediat dupa finalizarea acelei prezentări a raportului, a dus la blocarea paginii de internet a ministerului. Dovadă şi faptul că până în prezent, au fost ceva mai mult de 42.000 de descărcări ale raportului de pe pagina ministerului, adică un număr foarte mare ce a dus la blocarea site-ului imediat dupa prezentarea raportului", a declarat Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a reluat prezentarea raportului cu 20 de puncte în baza căruia cere revocarea procurorului-şef DNA.
UPDATE 14.05 Şedinţa Secţiei pentru Procurori a CSM, în care este aşteptat avizul pe cererea de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA, a început. La şedinţă participă atât Laura Codruţa Kovesi, cât şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Nici Tudorel Toader şi nici Laura Codruţa Kovesi nu au făcut declaraţii la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
"Trebuie să înţelegem că este vorba despre o cerere de revocare formulată de Executiv, o cerere de revocare care va fi examinată de Secţia de Porcurori şi trebuie să observăm că potrivit articolului 21, indice 1 din Regulamentul CSM , ea trebuie să parcurgă o anumită procedură pentru a fi validă", a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr.


Avizul ce urmează a fi dat de Secţia pentru Procurori a CSM în cazul procedurii de revocare iniţiate de ministrul Justiţiei este consultativ.
Procurorii Florin Deac, Cristian Ban, Codruţ Olaru, Nicolae Solomon şi Augustin Lazăr sunt cei care vor lua decizia.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut, săptămâna trecută, revocarea din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, invocând mai multe motive, printre care neverificarea unor procurori, cum ar fi cei de la DNA Ploieşti, despre care apăruseră informaţii privind abuzuri, eşecul Microsoft sau transcrieri false în dosare. De asemenea, Toader a criticat şi modul de calcul al numărului de achitări dat de Direcţie, raportările eronate care ar fi fost prezentate de către instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi şi comportament excesiv de autoritar al acesteia, susţinând că s-a implicat personal în dosarele altor procurori şi a prioritizat dosarele după impactul mediatic.
Ulterior anunţului, preşedintele României şi-a anunţat susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi, precizând că va studia raportul care a stat la baza propunerii făcute de ministrul justiţiei.
Avizul Secţiei pentru Procurori a CSM va ajunge la preşedintele României, Klaus Iohannis.
Membrii Secţiei pentru Procurori au invitat-o, marţi, şi pe Laura Codruţa Kovesi la audieri, pentru a-şi expune punctul de vedere. Avizul ce urmează a fi dat de Secţia pentru Procurori a CSM în cazul procedurii de revocare iniţiate de ministrul Justiţiei este consultativ.
Procurorii Florin Deac, Cristian Ban, Codruţ Olaru, Nicolae Solomon şi Augustin Lazăr sunt cei care vor lua decizia.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut, joi, revocarea din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, invocând mai multe motive, printre care neverificarea unor procurori, cum ar fi cel de la DNA Ploieşti, despre care apăruseră informaţii privind abuzuri, eşecul Microsoft sau transcrieri false în dosare.
De asemenea, Toader a criticat numărul de achitări dat de Direcţie, raportările eronate care ar fi fost prezentate de către instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi şi comportament excesiv de autoritar al acesteia, susţinând că s-a implicat personal în dosarele altor procurori şi a prioritizat dosarele după impactul mediatic.
Ulterior cererii de revocare, preşedintele României şi-a anunţat susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi, precizând că va studia raportul care a stat la baza propunerii făcute de ministrul justiţiei.
Avizul Secţiei pentru Procurori a CSM va ajunge la preşedintele României, Klaus Iohannis.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu