>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video MEDIAFAX LIVE | Ambasadorul Mihnea Motoc, consilier al preşedintelui CE: Europenii, îngriijoraţi în privinţa ameninţărilor de securitate/ Ce spune despre rolul României în mecanismul de securitate UE


Ambasadorul Mihnea Motoc, consilier al preşedintelui Comisiei Europene a vorbit la MEDIAFAX LIVE cu redactorul şef al Mediafax, Indira Crasnea, despre cum se vindecă fricile europenilor în materie de securitate, PESCO în identitatea Uniunii Europene şi despre viitoarea Armată comună europeană.
Motoc: Europenii, îngriijoraţi în privinţa ameninţărilor de securitate
Ambasadorul Mihnea Motoc, consilier al preşedintelui Comisiei Europene, a precizat, vineri, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că europenii sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte ameninţările de securitate, atât cele neconvenţionale, cât şi cele convenţionale.
„Din ansamblul preocupărilor, al temerilor cetăţenilor europeni, se desprinde o tendinţă foarte clară în ce priveşte ameninţarea de securitate. De câţiva ani buni toate sondajele de opinie realizate la nivelul întregii Uniuni arată că pe primele locuri se situează îngrijorări legate de ameninţările de securitate”, a spus Motoc.El a adus în discuţie atacurile cibernetice din ultimii ani, menţionând că nicio parte a UE, nicio ţară din UE şi niciun sector de activitate, public sau privat, nu au fost scutite de atacuri cibernetice, pagubele produse fiind însemnate.
Motoc a vorbit, în al doilea rând, despre atacurile teroriste, subliniind însă că UE traversează acum o perioadă de acalmie.
„A trecut ceva timp de la ultimul atac terorist de magnitutidine, dar asta nu înseamnă că suntem la adăpost de ele; nu putem uita că nu trecea practic trimestru fără un asemenea act sângeros”, a subliniat Motoc.
El a vorbit şi despre ameninţările convenţionale, precizând că orice cetăţean percepe nemijlocit un arc de instabilitate conturat în jurul UE – la Est, odată cu modificarea prin forţă a frontierelor în urma anexării ilegale a Crimeeii şi unde există o revenire a ameninţării militare convenţionale în preajma Europei, iar la Sud - instabilitate cronică cu potenţial conflictual ridicat.
Întrebat cine va avea de câştigat într-un război al viitorului - cei care ştiu să ducă războaiele convenţionale sau cei care sunt mai pricepuţi în arta neconvenţională a războiului, Motoc a spus că, din punct de vedere strict juridic şi formal, este aproape imposibil de conceput în contemporaneitate o declaraţie propriu-zisă de război, respectiv constatarea formală a unei stări de război.
„Nu înseamnă că nu vor exista o serie de forme de conflictualitate, o serie de ameninţări ajunse la un prag la care îşi poţi pune întrebarea dacă sunt sau nu acte de război”, a precizat Motoc.
"Cât de masiv şi de destabilizant trebuie să fie un atac cibernetic al cărui caracter deliberat îl poţi demonstra, îl poţi atribui, pentru a putea fi considerat un act de agresiune sau un act de război care să justifice o reacţie pe măsură?", s-a întrebat, retoric, Motoc. 
Motoc, despre rolul României în mecanismul de securitate UE: Se aşteaptă o contribuţie de substanţă
Ambasadorul Mihnea Motoc, consilier al preşedintelui Comisiei Europene, a precizat, vineri, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că aşteptarea de la România, în cadrul mecanismului de securitate al UE, vizează o contribuţie de substanţă, semnificativă şi pozitivă.
Întrebat cum se vede la Bruxelles rolul şi locul României în mecanismul de securitate al UE, Motoc a răspuns: „România devine în curând al şaselea stat ca pondere în UE. Evident, aşteptarea de la România nu poate fi decât aceea a unei contribuţii de substanţă, semnificativă şi pozitivă”.
„Istoria implicării noastre, atât în definirea politicii externe şi de securitate europeană, cât şi a dezvoltărilor de politică de apărare şi de securitate europeană, au fost constructive permanent, nu numai la nivel de poziţie politică, ci au fost dublate şi de angajament concret în mai tot ce s-a putut consemna până acum în materie de misiuni. Am fost prezenţi în toate arătând solidaritate şi înţelegere efectivă a mizei europene”, a spus Motoc.
El a subliniat faptul că România nu a avut o viziune regionalizată, parohială, asupra ameninţărilor care ar fi de interes mai apropiat pentru sine, ci a avut o viziune generoasă şi altruistă în această speţă.
„Acum cred că putem să ridicăm acest profil bun pe care România îl are în materie de apărare şi securitate europeană prin prezentarea unor proiect concrete, prin antrenarea noastră la proiecte de cooperare în planul apărării, în dezvoltarea de capabilităţi militare care să denote că putem participa avantajos la această dezvoltare de mare perspectivă pentru UE şi în general pentru istoria integrării europene. Deci - aşteptări mari cărora, aşa cum am făcut-o până acum, le vom răspunde pe măsură. Am toată convingerea în această direcţie”, a precizat Motoc.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu