>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

WSJ: SUA schimbă abordarea faţă de Coreea de Nord, semnalând disponibilitatea discuţiilor preliminare cu regimul Kim Jong-Un


Administraţia Donald Trump pare să fi schimbat abordarea faţă de Coreea de Nord, mai mulţi oficiali americani semnalând disponibilitatea iniţierii unor negocieri preliminare cu regimul Kim Jong-Un, comentează publicaţia The Wall Street Journal.

Oficiali din cadrul Administraţiei Trump au modificat abordarea tactică faţă de Coreea de Nord, după o serie de consultări interne care au avut loc în ultimele săptămâni, apropiindu-se de linia politică a Coreei de Sud şi semnalând posibilitatea unor discuţii preliminare cu regimul din Coreea de Nord.
"Noul accent pe ceea ce unii experţi numesc «negocieri despre viitoare negocieri» reprezintă o schimbare de abordare comparativ cu anul trecut, atunci când Statele Unite insistau ca regimul din Coreea de Nord să asume angajamentul renunţării la armele nucleare înainte de începerea oricăror negocieri", observă editorialiştii Michael R. Gordon şi Felicia Schwartz într-un articol publicat în cotidianul The Wall Street Journal.
Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a semnalat luni în cel mai clar mod evoluţia poziţiei SUA. "Într-adevăr trebuie să avem unele discuţii înaintea oricăror negocieri, pentru a stabili dacă părţile sunt cu adevărat dispuse să se implice într-un proces semnificativ", a declarat Rex Tillerson în cursul unei vizite în Egipt.Rex Tillerson a făcut aceste declaraţii după vizita vicepreşedintelui Mike Pence la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, unde s-a întâlnit cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In. După această întrevedere, Pence afirma că Washingtonul şi Seulul au o poziţie comună privind abordarea faţă de regimul de la Phenian. Potrivit unui oficial de rang înalt, Mike Pence i-a spus clar lui Moon Jae-In că, dacă se va întâlni cu lideri nord-coreeni, să le transmită că mesajul său privat privind denuclearizarea este similar cu poziţia asumată public.
"Niciunul dintre aceste lucruri nu înseamnă că Preşedinţia SUA a renunţat la campania de «presiuni maxime» asupra Coreei de Nord, au subliniat oficialii citaţi. Statele Unite insistă în continuare pentru intensificarea sancţiunilor internaţionale şi menţinerea opţiunii unei intervenţii militare până când Phenianul acceptă negocieri serioase pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea şi renunţă la testele nucleare şi balistice, subliniază oficialii citaţi. În plus, nu există niciun indiciu că Phenianul este pregătit pentru iniţierea negocierilor informale ori formale cu Washingtonul", observă WSJ.
"Între timp, perspectivele unui summit accentuează disensiunile în Seul între cei care consideră un subterfugiu aparenta deschidere a Phenianului cu ocazia Jocurilor Olimpice şi cei care cred că acceptarea invitaţiei pentru discuţii la nivel înalt este singura modalitate de continuare a reducerii tensiunilor", subliniază editorialiştii Michael R. Gordon şi Felicia Schwartz.
Strategia diplomatică a Administraţiei Donald Trump faţă de Coreea de Nord s-a schimbat etapizat. În octombrie 2017, preşedintele Donald Trump exprima dubii privind eforturile Departamentului de Stat. Imediat după ce Rex Tillerson afirma la Beijing că oficiali americani insistă ca Phenianul să accepte negocieri, Donald Trump transmitea prin Twitter că secretarul de Stat "îşi pierde vremea încercând să negocieze cu Micul Om al Rachetelor". "Păstrează-ţi energia, Rex, vom face ceea ce trebuie facut!", avertiza Trump.
După două luni, Casa Albă a părut să se distanţeze de poziţia lui Rex Tillerson. Şeful diplomaţiei SUA afirmase că este deschis negocierilor cu oficiali nord-coreeni "fără precondiţii". Imediat, Casa Albă a comunicat că "abordarea preşedintelui SUA faţă de Coreea de Nord nu s-a schimbat". Confruntat cu reacţia Casei Albe, Rex Tillerson a părut să facă un pas înapoi, afirmând după trei zile, în Consiliul de Securitate ONU, că "pentru a-şi recâştiga locul la masa negocierilor" Coreea de Nord trebuie "să înceteze comportamentul ameninţător".
În discursul de Anul Nou, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a sugerat că sportivii ţării sale pot participa la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, astfel că Administraţia de la Seul a propus o reuniune bilaterală pe această temă. Coreea de Sud a făcut această ofertă fără a se consulta cu Administraţia Trump, evidenţiind dificultăţile menţinerii unei poziţii comune.
Înainte ca Mike Pence să meargă la Jocurile Olimice din Coreea de Sud, oficiali din cadrul Administraţiei SUA au semnalat că vicepreşedintele american este deschis posibilităţii unor contacte la nivel înalt, dacă sunt întrunite condiţiile. Ideea a fost că orice contacte la nivel înalt vor avea loc în privat, nu în faţa camerelor de luat vederi. În plus, oficiali americani semnalau că vicepreşedintele va profita de ocazie pentru a transmite mesajul ferm că Washingtonul va continua presiunile până când Phenianul va accepta negocieri pentru denuclearizare.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu