>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Japonia condamnă ferm exerciţiile militare derulate de Rusia în apropiere de disputatele Insule Kurile

Ministrul japonez de Externe, Taro Kono, a condamnat ferm, miercuri, exerciţiile militare desfăşurate de Rusia la sud de Insulele Kurile, relatează site-ul agenţiei Tass.

Regimul de la Tokyo a trimis o scrisoare de protest prin intermediul canalelor diplomatice.
"Aceste acţiuni duc la consolidarea armatei ruse pe <Teritoriile Nordice> (n.a. - denumirea dată de Japonia părţii sudice a Insulelor Kurile), ceea ce este incompatibil cu poziţia noastră pe aceste insule", a spus Taro Kono.
Marţi, Rusia a trimis pentru prima dată două avioane de luptă Su-35 pe disputatele Insule Kurile, care au fost teritorii japoneze, fiind ocupate de Uniunea Sovietică de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ministrul rus al Apărării susţine că a fost vorba despre un zbor de antrenament privind protejarea frontierelor aeriene ale ţării.Moscova şi Tokyo au purtat negocieri vreme de zeci de ani într-un efort de a elabora un tratat de pace după cel de-Al Doilea Război Mondial. Principalul obstacol în calea acestei demers este faptul că Japonia revendică insulele Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai. Ministerul rus de Externe a afirmat în repetate rânduri suveranitatea Rusiei asupra acestor teritorii, în baza unor documente internaţionale.
Recent, guvernul japonez a avertizat că Rusia a intensificat activitatea militară în apropierea Japoniei, iar această decizie ar putea avea legătură cu faptul că Japonia s-a alăturat sancţiunilor internaţionale împotriva Moscovei. În plus, ministrul japonez de Externe, Taro Kono, a declarat că Rusia şi-a sporit potenţialul nuclear în baza unor acţiuni unilaterale.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu