>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

LA POLOVRAGI, O NOUĂ EDIŢIE A FESTIVALULUI FOLCLORIC “MELEAGURI BRÂNCUŞIENE”


                                                      
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Populară “Meleaguri brâncuşiene” se va desfăşura anul acesta în perioada 23-25 martie, la Căminul Cultural din Polovragi. Evenimentul cultural este organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi Ansamblul Profesionist “Doina Gorjului”. Competiţia se va derula pe două secţiuni, participanţii înscrişi fiind din 11 judeţe ale ţării. “Festivalul este adresat cursanţilor Şcolilor Populare de Artă sau centrelor culturale judeţene de la disciplinele de canto muzică populară şi instrumente muzicale. Este împărţit pe două secţiuni, în cadrul fiecărei secţiuni existând două categorii de vârstă: 12-15 ani şi 16-25 de ani. Prima secţiune este adresată cursanţilor de la disciplina canto muzică populară, iar secţiunea a doua este adresată cursanţilor de la disciplina instrumente muzicale. S-au înscris în acest festival 24 de concurenţi din 11 judeţe, printre care Cluj, Covasna, Olt, Alba, Mehedinţi, Caraş-Severin, Botoşani, Brăila, Suceava şi Gorj. Din juriu vor face parte personalităţi de marcă ale folclorului românesc, care vor aprecia calităţile interpretative, repertoriul, autenticitatea portului, precum şi prezenţa scenică. Acompaniamentul orchestral, pe toată durata festivalului,  este asigurat de Ansamblul Folcloric “Maria Lătăreţu” din cadrul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, dirijor  prof.Constantin Argint. În prima seară, vineri, 23 martie, începând cu ora 18.00, va avea loc concursul, după care vor urca pe scenă cei mai pregătiţi cursanţi ai instituţiei noastre care au în spate un palmares impresionant de trofee câştigate la diverse festivaluri şi concursuri din ţară. În aceeaşi seară, va urca pe scenă şi invitata noastră, Leontina Fărcaş din Alba. Sâmbătă, 24 martie, începând cu ora 18.00, va avea loc a doua seară de concurs după care, va urca pe scenă pentru a susţine un recital de excepţie Ansamblul Folcloric Bucovina al Şcolii Populare de Artă  Ion Irimescu din Suceava. 

Duminică, 25 martie, începând cu ora 14.00, va avea loc Gala Laureaţilor, iar după festivitatea de premiere va urca pe scenă Ansamblul Folcloric Maria Lătăreţu, alături de invitaţii noştri de marcă Nineta Popa Ionescu şi Cristian Fodor. Acest festival concurs îşi propune să încurajeze şi să contribuie la descoperirea a cât mai multor talente, să promoveze şi să stimuleze cele mai valoroase prezenţe”, a declarat Anamaria Alionescu, purtătorul de cuvânt al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.

Organizatorii au ales ca loc de desfăşurare Căminul Cultural din Polovragi, sala fiind una încăpătoare, în condiţiile în care în municipiul Târgu-Jiu nu există o locaţie potrivită pentru un eveniment de asemenea anvergură. “Ne-am gândit să înfiinţăm acest festival al Şcolilor Populare de Artă deoarece,  ca festivaluri ale elevilor doar din Şcolile Populare de Artă,  sunt puţine în ţară, majoritatea elevilor fiind cuprinşi în alte forme de învăţământ ca de exemplu: Liceul de Arte, şcoli de muzică, acolo unde există Olimpiada Naţională şi ei merg în aceste manifestări. Atunci noi ne-am gândit să facem acest festival al Şcolilor Populare de Artă şi văd că, pe zi ce trece, suntem la a treia ediţie, numărul participanţilor creşte. Participanţii vin cam din toate zonele ţării. Motivul pentru care l-am făcut la Polovragi este că sălile care sunt în Târgu-Jiu, deocamdată, sunt în stadiul pe care îl ştim toţi.  Casa de Cultură a Sindicatelor nu este accesibilă. Am făcut, împreună cu Consiliul Judeţean şi cu Ansamblul “Doina Gorjului”, Festivalul Maria Lătăreţu la Teatrul “Elvira Godeanu” şi s-a dovedit că sala este neîncăpătoare pentru o activitate atât de largă ca şi public, şi anul acesta încercăm la Polovragi  pentru că au un cămin cultural bun, cu scaune bune, cu public numeros şi în varianta în care va veni public din comună dornic de folclor. În prima seară vom băga şi un grup de copii al lor pentru că au formaţie acolo. Avem o secţie externă a Şcolii Populare la Polovragi şi împreună cu ei vom face acest festival. Repetiţiile deja le-am început. Aşteptăm să fie o ediţie frumoasă, cu public mult. Orchestra este pregătită”, a precizat şi prof. Constantin Argint, şef Serviciu Organizare Evenimente Culturale în cadrul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Fiecare participant va primi diplomă de participare, existând şi premii în bani pentru ocupanţii primelor locuri , iar câştigătorul Trofeului Festivalului “Meleaguri brâncuşiene” va primi un premiu în valoare de 1.500 de lei. La ediţia de anul trecut a Festivalului Naţional de Muzică Populară “Meleaguri brâncușiene”, Marele Premiu şi Trofeul Festivalului au fost câştigate  de Larisa Cârlugea, o tânără în vârstă de 15 ani, din oraşul Rovinari, elevă a Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, la clasa de canto muzică populară coordonată de prof. Emilia Drăgotoiu Nanu.
B.Marius

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu