>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video EVACUAŢI din calea apelor: Se fac eforturi „supraomeneşti” pentru ca digul din Căpeni să nu cedeze. Autorităţile au evacuat peste 300 de oameni/ Ministrul Apelor: O să facem o evaluare ca pe viitor să evităm astfel de situaţii


Directorul general în cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, Olimpia Negru, a declarat, joi, că se fac eforturi „supraomeneşti” pentru ca digul să nu cedeze,din cauza viiturii,în Căpeni, judeţul Covasna, unde autorităţile au decis evacuarea a peste 300 de oameni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul Apelor, Ioan Deneş, a mers, miercuri seara, în satul Căpeni, judeţul Covasna, acesta precizând că situaţia s-a ameliorat, urmând ca după ce va trece pericolul la nivelul ministerului să se facă o evaluare astfel încât să nu mai existe situaţii similare pe viitor.
"Faţă de astă noapte situaţia s-a ameliorat, dar în continuare pe o porţiune de 20, 30 m de dig situaţia este critica. Am decis împreună cu specialiştii să suplimentăm înălţarea cu saci de nisip, ceea ce s-a şi întâmplat. Debitul Oltului a început să scadă, acest pârâu a scăzut cu 6 cm. Noaptea trecută am discutat cu cei care au rămas în zonă şi mi-au transmis că bătrânii şi copiii au plecat la rude. Unii au zis că stau de veghe, să aibă grijă de bunuri. Înţeleg situaţia şi mi-au zis că şi-au asumat pe propria 
Se fac eforturi „supraomeneşti” pentru ca digul din Căpeni să nu cedezeJoi dimineaţa, apa se revarsă peste coronamentul digului pe o porţiune de 20-30 de metri, spre deosebire de miercuri noaptea, când sectorul de revărsare era mult mai mare. Cu toate acestea, eforurile de menţinere a digului sunt „supraomeneşti!, potrivit directorului general din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, Olimpia Negru.
”În continuare, nivelul pe râul Olt a început să scadă, încet dar scade, până se va prelua şi va scădea nivelul în râul Căpeni vor mai trece câteva ore. Cu siguranţă, colegii mei, prezenţi la faţa locului, intervin cu saci împreună cu specialiştii de la ISU, comunitatea locală, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Se fac eforturi deosebite. Peste coronamentul digului se mai deversează doar pe o porţiune de 20-30 de metri, comparativ cu azi-noapte, când aveam un sector de aproximativ 200 de metri unde se deversa. Nivelul a scăzut în acest pârâu şi se fac eforturi supraomeneşti pentru a menţine acest dig în picioare. Nu putem să spunem că pericolul a trecut”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Olimpia Negru.
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a precizat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că cel puţin 15 familii care se aflau în zona cea mai expusă şi-au părăsit locuinţele.
”Era vorba de o evacuare preventivă pentru că în apropiere există un dig peste care se revărsa apă. Un dig al unui pârâu la confluenţa cu râul Olt şi dacă acela ceda, atunci toată apa din râul Olt se deversa în apropierea locuinţelor. Persoanele s-au evacuat în marea lor parte singure, nu s-au dus la locul de evacuare, au plecat spre rude, în sat. Cel puţin 15 familii au plecat din zona cea mai expusă”, a spus Sebastian Cucu.
Autorităţile au decis, miercuri seara, ca aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinţe din satul Căpeni, judeţul Covasna, să fie evacuate, din cauza probabilităţii crescute de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în Baraolt.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu