>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei / Iordache: Nu poate avea niciun efect / I. Stroe: Comisia de la Veneţia ar putea veni în România

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiţiei propuse de PSD şi ALDE.


„Victorie PNL! Modificarea Legilor Justiţiei ajunge la Comisia de la Veneţia! Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiţiei propuse de PSD şi ALDE După refuzul sistematic al celor de la PSD şi ALDE de a cere opinia experţilor internaţionali în privinţa propunerilor de modificare a legilor Justiţiei, PNL a reuşit să obţină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneţia prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE.
Partidul Naţional Liberal afirmă că, în aceste condiţii, CCR va trebui să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa modificărilor aduse Legilor Justiţiei, aşa cum a ţinut cont şi în alte cazuri. „Parcursul legilor Justiţiei va trebui să aştepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia”, spun liberalii.Iordache, despre sesizarea Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei: Nu poate avea niciun efect
Preşedintele Comisiei pentru modificarea Legilor Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, pentru MEDIAFAX, în legătură cu faptul că APCE va sesiza Comisia de la Veneţia pe legile justiţiei, că forul european trebuie să ţină cont de deciziile CCR care au spus că legile sunt constituţionale.
Întrebat de MEDIAFAX cum vede această sesizare a Comisiei de la Veneţia şi dacă crede că este oportună, Florin Iordache a răspuns: "Atâta timp cât avem cel puţin pe două legi faptul că CCR a stabilit că acele legi sunt constituţionale, e un demers politicianist pe care l-a făcut PNL. Partidul Naţional Liberal, atâta timp cât a pierdut în ţară, duce această luptă externă şi au solicitat chiar mai mult, monitorizarea României pe legile justiţiei şi pe ceea ce se întâmplă în România, care din punctul meu de vedere nu este în regulă. În ceea ce priveşte această solicitare pe care o va face APCE către Comisia de la Veneţia, din punctul meu de vedere nu poate avea niciun fel de efect pentru că şi Comisia de la Veneţia înainte de toate trebuie să vadă punctele de vedere exprimate cel puţin de două ori în acest moment de către Curtea Constituţională".
Chestionat dacă va trimite un punct de vedere către Comisia de la Veneţia pe această temă, Iordache a replicat: "Dacă ne solicită, fără îndoială vom trimite, dar, repet, atâta timp cât s-a constatat că aceste legi sunt constituţionale, atâta timp cât s-a constatat că aceste legi, prin modul prin care au fost adoptate şi prin articolele care modifică, nu aduc în niciun fel atingere independenţei justiţiei, din punctul meu de vedere şi Comisia de la Veneţia nu va avea ce să facă decât să constate că e un demers normal pe care Parlamentul României în final l-a adoptat".
Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiţiei propuse de PSD şi ALDE.
Curtea Constituţională a României a admis joi, 19 aprilie, mai multe sesizări ale PNL, USR şi ÎCCJ privind neconstituţionalitatea unor articole din actul normativ ce modifică Legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, drept urmare legea urmând să se reîntoarcă în Parlament.
Prin urmare, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor urmează să fie reexaminate pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.
Obiecţia de neconstituţionalitate a legii a fost făcută de 89 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România, dar şi de Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este pentru a doua oară când modificările Legii 303 revin la Parlament, după decizii ale Curţii Constituţionale. Ionuţ Stroe: După sesizarea PNL pe Legile justiţiei, Comisia de la Veneţia ar putea veni în România
Deputatul PNL, Ionuţ Stroe, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în urma solicitării de către PNL a unui punct de vedere de la Comisia de la Veneţia pe legile justiţiei, o delegaţie ar putea veni în România pentru a discuta cu toate părţile implicate.
"Nu cunosc un orar. Mâine se va trimite această scrisoare oficială Comisiei de la Veneţia pentru a cere redactarea unei opinii pe aceste trei legi, dar cunosc procedura în care lucrează. Ei, după această solicitare, îşi vor face un calendar de vizită, pentru documentare în România, după care vor redacta raportul, urmare a întâlnirilor pe care le au cu autorităţile şi cu toţi factorii implicaţi şi vor supune votului plenului Comisiei de la Veneţia. Eu ştiu că ei au o întâlnire plenară în iunie. Ei se deplasează în ţara unde sunt solicitaţi şi discută, de exemplu în România, cu membrii Opoziţiei, Puterii, reprezentanţii conducerii Parlamentului, Ministerului Justiţiei, cu preşedintele CSM, cu asociaţiilor din zona magistraţilor, ca să-şi facă o poză cât mai clară a sistemului judiciar şi a modului cum pot fi îmbunătăţite (legile – n.r.). Vor vorbi şi tehnic pe textul legii, pe fond", a afirmat Ionuţ Stroe, pentru MEDIAFAX, după ce Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiţiei propuse de PSD şi ALDE.
El a adăugăt că a fost speaker al Opoziţiei şi a prezentat punctul de vedere al partidului din care face parte asupra necesităţii sesizării Comisiei de la Veneţia cu privire la Legile justiţiei.
"Am fost speaker-ul Opoziţiei şi am prezentat punctul de vedere al PNL. Dezbaterea a avut formatul Putere-Opoziţie-CSM (reprezentat de preşedintele Simona Marcu - n.r.) - GRECO-Comisia de la Veneţia şi, bineînţeles, ceilalţi membri ai Comisiei. Fiecare am avut 10 minute să ne expunem punctul de vedere în legătură cu chestiunea de pe ordinea de zi. Cei de la Comisia de la Veneţia nu s-au pronunţat, atâta timp cât nu au consultat în mod oficial legile. În schimb, şi-au prezentat disponibilitatea în a sprijinii autorităţile din România în elaborarea acestor legi. Din punctul nostru de vedere al PNL, eu am menţionat acolo nevoia mare de sprijin şi asistenţă internaţională din partea acestui organism credibil, mai precis Comisia de la Veneţia, pentru că sunt trei legi de maximă importanţă, pentru că PNL a cerut în zadar acest lucru în cadrul dezbaterii publice, dar şi parlamentare în România. Am menţionat că este a treia oară când facem această solicitare, aceea de a avea sprijinul Comisiei de la Veneţia şi o opinie redactată din partea lor. Am spus că dezbaterea parlamentară în România nu a fost una de substanţă, că a fost extrem de rapidă şi a fost o lipsă de dialog, nu numai cu Opoziţia, dar şi cu organizaţiile profesionale, lucru exprimat şi de ei. De exemplu petiţia celor 4.000 de magistraţii din 7.000 din România care au cerut o consultare mult mai profundă, iar punctul lor de vedere a fost ignorat. Am amintit de avizul negativ dat de CSM şi de modul cum a fost respins acest lucru. Am amintit şi de aspecte de neconstituţionalitate semnalate de CCR, care a retrimis în Parlament două dintre ele au reuşit să treacă, una s-a reîntors şi acum", a explicat liberalul.
Alte argumente oferite de Stroe au fost recomandările din Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) şi cele ale GRECO, precum şi cererea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, prin care îi cerea preşedintelui Klaus Iohannis sesizarea Comisiei de la Veneţia pe acest subiect.
"Am menţionat faptul că, deşi legile sunt constituţionale, din punctul nostru al PNL ele nu acoperă aspecte serioase şi efecte negative care pot avea loc dacă vor fi şi adoptate şi promulgate. Foarte important este faptul că am menţionat şi poziţia MCV a Comisiei Europene care recomandă cooperarea cu GRECO şi cu Comisia de la Veneţia pentru redactarea acestor legi. Am vorbit şi despre solicitarea oficială a secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, adresată preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să transmită autorităţilor române şi să obţină o opinie a Comisiei de la Veneţia. Asta s-a întâmplat în decembrie anul trecut. Am amintit de poziţionarea GRECO şi de recomandările lor în legătură cu elaborarea unei opinii a Comisiei de la Veneţia. Am vorbit despre modul superficial şi modul evaziv în care actuală coaliţie majoritară de guvernare a răspuns solicitărilor noastre. Am menţionat că nu negăm, cum susţine actuala putere, supremaţia Legislativului românesc, dar legile pot beneficia şi de pe urma asistenţei Comisiei de la Veneţia, pentru că este un organism internaţional cu largă expertiză în domeniul ăsta. Am menţionat că ne dorim să avem nişte discuţii de substanţă şi să evaluăm ferm şi într-o manieră corectă impactul acestor legi asupra sistemului de justiţie din Românie, să avem o dezbatere transparentă, în termenii unei bune credinţe", a completat deputatul PNL.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu