>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Transport cu puieţi de păr INFESTAŢI, returnat ţării de provenienţă. Ministerul Agriculturii: Prezintă risc fitosanitar iminent

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a returnat un transport de 1.600 de bucăţi de material săditor pomicol specia păr (pyrus communis), cu provenienţă din Republica Moldova, care trebuiau să ajungă în Bulgaria, arată un comunicat transmis miercuri de MADR.

„Măsura a fost luată ca urmare a identificării organismului dăunător de carantină Pear decline mycoplasm (declinul părului). Intercepţia a fost făcută, în intervalul 13-14 aprilie 2018, conform Ordinului ministrului nr. 582 din 13 iulie 2007 privind stabilirea unei proceduri pentru notificarea intercepţiei unui transport de marfă sau a unui organism dăunător din ţări terţe şi care prezintă risc fitosanitar iminent”, precizează ministerul.
Potrivit reprezentanţilor ministerului, plantele de „pyrus communis” destinate plantării - conform Hotărârii Guvernului nr.563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România - sunt reglementate pentru controlul fitosanitar la import.
„România are obligativitatea efectuării controlului fitosanitar în vederea respectării prevederilor legale. Având în vedere că destinaţia finală a transportului era Bulgaria, iar România ar fi fost doar ţară de tranzit, nu poate fi vorba de un impact economic asupra ţării noastre”, arată comunicatul.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu