>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Tudorel Toader, despre evacuarea deţinuţilor de la închisoarea din Iaşi: Face partre dintr-un plan de redistribuire / FSANP: Îl somăm pe Toader să prezinte acte care arată că penitenciarul e pe lista de reparaţii

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine, într-o postare pe Facebook, că mutarea câtorva sute de deţinuţi de la închisoarea din Iaşi la alte unităţi face parte dintr-un plan de redistribuire, la respectivul penitenciar urmând să fie făcute lucrări de modernizare.

"În data de 28 august 2017, efectuam prima vizită oficială în penitenciarul din Iaşi. Cu acea ocazie am constatat faptul că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A, din respectivul penitenciar. Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că "probabilitatea de prăbuşire este redusă, dar sunt aşteptate degradări structurale la incidenţa seismului". A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că, pavilionul A intră în categoria clădirilor care <<nu satisfac cerinţele asociate obiectivului de performanţă - siguranţa vieţii>>", scrie ministrul Justiţiei, într-o postare pe Facebook.
Tudorel Toader precizează că pe 29 august 2017, penitenciarul din Iaşi a înaintat către Administraţia Naţională a Penitenciarelor/ANP/ nota de concept pentru edificarea unui nou pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate.
"La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile şi legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condiţiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%. În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfăşurat un plan de redistribuire a deţinuţilor. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iaşi, se mai aflau 84 de deţinuţi, urmând ca şi aceştia să fie redistribuiţi. Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deţinuţi, nefiind vorba despre <<evacuări de urgenţă>>", explică ministrul.
Pe 4 aprilie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) preciza, referitor la Penitenciarul Iaşi, unde câteva sute de deţinuţi au fost evacuaţi din cauza riscului de prăbuşire a clădirii, că aproximativ 500 de deţinuţi vor fi relocaţi în alte închisori.
"La nivelul Penitenciarului Iaşi, un imobil vechi, construit în anii `50, va intra într-un proces de modernizare. Având în vedere iniţierea acestor demersuri, o parte a deţinuţilor cazaţi în acest spaţiu (cca. 500 deţinuţi) va fi relocată în alte unităţi penitenciare din ţară", potrivit unui comunicat transmis atunci.
Potrivit ANP, la nivelul Penitenciarului Iaşi sunt programate lucrări de investiţii care vizează şi construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de circa 600 de locuri, pentru care au fost elaborate nota conceptuală şi tema de proiectare.
Reacţia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor vine după ce Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunţat, miercuri, că ANP a dispus, săptămâna trecută, evacuarea de urgenţă a Corpului A al Penitenciarului Iaşi, acesta fiind clasificat de la începutul anului 2017 în clasa de risc seismic I şi populat cu peste 450 de deţinuţi.
FSANP : Îl somăm pe Toader să prezinte acte care arată că penitenciarul Iaşi e pe lista de reparaţii
Federaţia Sindicatelor ANP îi cere ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să prezinte acte care arată că penitenciarul Iaşi, Corpul A, e pe lista de reparaţii capitale pentru 2018. Precizarea vine după ce ministrul a scris pe Facebook că cei 450 deţinuţi nu au fost evacuaţi în regim de urgenţă.
"Ministrul Toader postează pe pagina de Facebook un mesaj referitor la evacuarea Corpului A al Penitenciarului Iaşi, precizând că nu este vorba despre o evacuare de urgenţă a celor peste 450 de deţinuti, deşi clădirea este un pericol pentru "siguranţa vieţii" încă din februarie 2017, iar dânsul a fost informat personal despre asta în august 2017. În acest context, cunoscut fiind faptul că Tudorel Toader are neplăcutul obicei de a dezinforma, îl somăm public să prezinte documentele care demonstrează că pe lista de reparaţii capitale pentru anul 2018 se afla şi Corpul A al Penitenciarului Iaşi, corespondenţa la care domnia sa face referire nefiind relevantă raportat la gravitatea situaţiei", transmite FSANP.
"Considerăm extrem de grav faptul că la 6 luni de la data la care Tudorel Taoder a luat la cunoştinţă despre faptul că o cladire a unui penitenciar este un pericol pentru "siguranţa vieţii" nu a dispus dezafectarea acesteia. Faptul că, în prezent, încă mai sunt 86 de deţinuti şi personalul care lucrează cu aceştia în acea clădire este o dovadă de extrema iresponsabilitate", precizează Federaţia.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu