>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Băsescu, de partea lui Iohannis în disputa cu CCR: Aş declanşa astăzi procedura, mâine. Altfel, ţara se pregăteşte să intre într-un derapaj

Traian Băsescu a declarat, joi, în contextul deciziei CCR cu privire la revocarea lui Kovesi, că dacă era în locul lui Klaus Iohannis ar fi declanşat procedura de organizare a unui referendum, având ca temă numirea şi revocarea procurorilor.

"Soluţia ar fi fost ca astăzi preşedintele să trimită o scrisoare parlamentului pentru a emite un decret de referendum prin care ar întreba dacă doar ministrul Justiţiei să poată numi şi revoca un procuror sau dacă doar preşedintele să poată numi sau revoca un procuror (...) Aş declanşa astăzi procedura, mâine", a spus Traian Băsescu la B1 Tv.
Traia Băsescu spune că preşedintele Klaus Iohannis are nevoie de sprijin după decizia CCR privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi.
"Eu cred că preşedintele trebuie sprijinit acum pentru că ţara se pregăteşte să intre într-un derapaj. Pe politică externă şi pe justiţie. Această hotărâre îl pune sub autoritatea ministrului Justiţie pe preşedintele României. Vă daţi seama ce aberaţie? Este prima dată când printr-o hotărâre a CCR preşedintele este pus sub autoritatea unui ministru", a mai spus B[sescu.
Fostul preşedinte al României a avansat trei scenarii pentru a se termina această criză.
"Cea mai uşoară ar fi ca doamna Codruţa Kovesi să îşi dea demisia. A doua ar fi ca preşedintele să execute ce i-au cerut ministrul Justiţiei şi Curtea Constituţională.A treia variantă este ca preşedintele să refuze revocarea şi să îşi asume riscul unei suspendări din care nu are cum să piardă. Încalcă Constituţia, dar degeaba ar încălca Constiuţia pentru nimic", a mai spus Băsescu.
Curtea Constituţională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.
Curtea Constituţională a arătat, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
"Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu