>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Câte multinaţionale are România şi ce ţări le controlează pe cele mai multe dintre ele

În România, în anul 2016, au fost identificate 78.181 de grupuri de întreprinderi, din care 5.311 rezidente şi 72.870 multinaţionale (271 controlate din interior, respectiv 72.599 controlate din străinătate), arată datele comunicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Câte multinaţionale are România şi ce ţări le controlează pe cele mai multe dintre ele
„În anul 2016, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate în România aproximativ 7% erau rezidente, peste 90% dintre acestea fiind constituite din două sau trei unităṭi legale. Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Italia”, se arată într-un comunicat al INS.
Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerţului, construcţiilor, industriei prelucrătoare sau activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice.
În anul 2016, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în:
- secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 35% din totalul grupurilor de întreprinderi;
- secţiunea F - Construcţii - 11% din totalul grupurilor de întreprinderi;
- secţiunea C - Industria prelucrătoare - 11% din totalul grupurilor de întreprinderi;
- secţiunea M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 9% din totalul grupurilor de întreprinderi;
- secţiunea L - Tranzacţii imobiliare - 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.
Potrivit INS, grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor domenii:
- secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 20%;
- secţiunea C - Industria prelucrătoare - 12%;
- secţiunea M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 12%;
- secţiunea S - Alte activităṭi de servicii – 11%;
- secţiunea F - Construcţii - 10%.
„În anul 2016, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale străine identificate în România, 13.867 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 58.732 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine”, se mai arată în comunicat.
Rezultatele anului 2016 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (12,7%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10,0%).
În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C - Industria prelucrătoare (9,5%), în secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,9%), ṣi în secţiunea M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,3%). În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 6,2% se regăsesc în secţiunea C - Industria prelucrătoare, 2,6% în secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor. Iar subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în secţiunea C - Industria prelucrătoare (6,4%).(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu