>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

ÎCCJ, în contextul achitărilor unor nume sonore: Nicio autoritate să nu dea impresia că deciziile pot fi influenţate

ÎCCJ precizează, în contextul numeroaselor discuţii din spaţiul public cu privire la achitările din ultima perioadă, că este importantă păstrarea încrederii în sistemul de justiţie, pentru a nu exista impresia că deciziile judecătoreşti pot fi influenţate.

„Urmare informaţiilor recente apărute în spaţiul public, cu referire la dosare penale aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Biroul de Informare şi Relaţii Publice, este abilitat să facă următoarele precizări: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie apreciază necesar să reafirme importanţa respectării independenţei justiţiei, ca premisă a statului de drept şi garanţie fundamentală a procesului echitabil. Independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorului, responsabilitatea impusă acestuia care îi permite să soluţioneze o cauză exclusiv în baza legii şi a probelor, fără influenţe externe de orice natură. Pentru garantarea independenţei justiţiei este esenţială păstrarea încrederii populaţiei în sistemul de justiţie, iar prezervarea acestei încrederi reclamă ca nicio altă autoritate să nu dea impresia că deciziile judecătoreşti ar putea fi influenţate în orice mod”, au precizat reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), printr-un comunicat de presă.
În considerarea acestui deziderat, instanţa supremă subliniază importanţa moderaţiei în discursul public legat de chestiunile privind justiţia şi, cu atât mai mult, în cele privind dosare aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de etapa procesuală.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu