>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Tăriceanu: De 30 de ani, România nu a mai avut o acţiune proprie de politică externă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi seară că, de 30 de ani, România nu a mai luat nicio iniţiativă proprie în politica externă, ci a copiat deciziile altor ţări, fapt ce condus la situaţia de a nu mai fi luată în seamă de partenerii externi.

’’De 30 de ani, în domeniul politicii externe, România este în cel mai bun caz conformă sau ceea ce americanii numesc un follower, ia cineva decizia şi ne ducem şi noi, se face un fel de şir în care ne înscriem şi noi. De 30 de ani România nu a mai avut o acţiune proprie de politică externă care să o facă să fie jucător. Asta înseamnă interesul naţional., să fii luat în seamă, să contezi, dacă eşti a 27 roată la căruţa nici americanii nu se uită la tine’’, a susţinut Tăriceanu la Antena 3.
De asemenea, Tăriceanu a declarat că Uniunea Europeană nu este capabilă să asigure securitatea din punct de vedere militar, dar România are interese politice legate de faptul că este ţară membră UE.
"Uniunea Europeană, după cum ştim, nu este capabilă să aigure securitatea din punct de vedere militar, până la urmă vorbim de independenţa ţărilor, dar în cazul unui atac nu are niciun instrument valabil, nu există niciun tratat militar care să ne protejeze, ţara este structurată într-o astfel de situaţie. Pe de altă parte sigur că România are nişte interese politice majore legate de faptul că este ţară membră a UE, pe plan politic, pe plan economic suntem legaţi, integraţi, deci avem o apartenenţă care nu poate fi pusă în discuţie", a mai spus Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a mai precizat că România între Statele Unite al Americii şi Uniunea Europeană.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu