>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Unul dintre cei mai contestaţi miniştri ai Guvernului PSD-ALDE, confruntat cu prima moţiune de demitere

Moţiunea simplă prin care PNL şi USR cer demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, va fi dezbătută şi votată în plenul de luni al Senatului.

Tot luni, la Camera Deputaţilor va participa la "Ora Guvernului" ministrul Energiei Anton Anton.
Moţiunea simplă a Opoziţie împotriva ministrului Educaţiei, care va fi dezbătută şi votată de Senat, vine ca urmare a deciziei lui Valentin Popa de a tăia drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi şi prestigioase universităţi. Cei 36 senatori ai PNL şi USR care au semnat moţiunea consideră că ministrul a procedat astfel deoarece apără interesele unor abonaţi ai puterii şi nu interesele educaţiei naţionale.
În textul moţiunii se arată că "Învăţământul superior este creuzetul de formare a elitelor unei naţiuni şi trebuie să fie autonom şi liber de interese de partid, finanţat pe bază de performanţă şi merit, nu pe criterii de obedienţă politică. Ministerul Educaţiei trebuie să facă politici publice în interes general, nu să împartă locuri preferenţial ori să pedepsească şi să premieze universităţile după criterii politice. Universităţile trebuie să fie independente, să producă cercetări, idei şi cunoaştere pentru societate libere de constrângeri şi servituţi politice."Opoziţia îi reproşează ministrului Educaţiei şi faptul că, spre deosebire de anul precedent, Universităţii Bucureşti i se suprimă 60 de locuri la licenţă, 335 de locuri la master şi 56 de locuri la doctorat. Pe de altă parte, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, încadrată de ARACIS la încredere limitată atât în 2013, cât şi 2015, primeşte cu 30 locuri mai mult ca anul trecut. "În total, celor patru universităţi din Consorţiul "Universitaria", cele mai vechi şi probabil cele mai performante din ţară, care nu au semnat scrisoarea de susţinere pentru ministrul Popa, li se suprimă aproximativ 1000 de locuri la cele trei cicluri de studii", se arată în textul moţiunii simple.
La Camera Deputaţilor, ministrul Energiei Anton Anton va participa, luni, la 16.00, la "Ora Guvernului", pentru a prezenta un raport cu privire la sistemul energetic naţional. Dezbaterea va avea ca temă "starea sistemului energetic naţional - raport al ministrului Energiei".(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu