>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Iranul va informa AIEA în legătură cu creşterea capacităţii de îmbogăţire a uraniului

Regimul de la Teheran va informa Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) despre iniţierea unui proces de sporire a capacităţii sale de îmbogăţire a uraniului, a declarat un purtător de cuvânt al Organizaţiei Energiei Atomice din Iran, potrivit site-ului cotidianului New York Times.

Oficialul iranian Behrouz Kamalvandi a declarat, pentru agenţia iraniană de ştiri ISNA, Teheranul va trimite o scrisoare către AIEA prin care Iranul anunţă că procesul de creştere a capacităţii de producere a hexafluorurii de uraniu (UF6) va începe de marţi.
Kamalvandi a mai adăugat că Iranul are capacitatea de a accelera producţia de centrifuge, care sunt utilizate la procesul de îmbogăţire a uraniului. Compusul UF6 este materia primă în acest proces.
Ayatolahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat luni că a ordonat pregătirea pentru creşterea capacităţii de îmbogăţire a uraniului în cazul în care acordul atomic cu marile puteri este anulat după retragerea SUA.
Marile puteri europene au semnalat în repetate rânduri că intenţionează să respecte în continuare înţelegerea, însă şi-au exprimat unele îngrijorări în legătură cu programul balistic şi influenţa Iranului în regiunea Orientului Mijlociu. Regimul de la Teheran însă susţine că cele chestiuni nu sunt negociabile.
Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, în anul 2015, la un acord privind programul nuclear iranian, prin care Teheranul se angaja să-şi limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu