>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

România, lovită de ploi torenţiale. COD PORTOCALIU până marţi. Hidrologii nu exclud un cod roşu de inundaţii | HARTA zonelor afectate

Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi pentru 18 judeţe din ţară, valabil de duminică, ora 16:00 până marţi la ora 21:00, a anunţat reprezentantul ANM la Ministerul de Interne, unde a fost convocat comandament de urgenţă.
Imaginea articolului România, lovită de ploi torenţiale. COD PORTOCALIU până marţi. Hidrologii nu exclud un cod roşu de inundaţii | HARTA zonelor afectate

„De la ora 16:00 de astăzi şi până marţi la ora 21:00, ne aflăm sub incidenţa unei avertizări meteorologice de cod portocaliu pentru 18 judeţe din partea de sud a ţării, Oltenia, vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei precum şi jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei. În acest interval vor fi ploi abundente, se vor acumula cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metrul pătrat şi pe arii restrânse 70 de litri/mp”, a declarat, duminică, reprezentantul ANM.
Cod galben, în restul ţării
O altă avertizare, cod galben, vizează restul ţării. Aceasta este valabilă de duminică, ora 11.00, până marţi, la ora 21.00.
În intervalul menţionat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.
Meteorologii anunţă că temperaturile nu vor depăşi 27-28 de grade, sub media acestei perioade.
De duminică, ora 11 şi până marţi, la ora 21, ANM a emis o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.
Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.
32 de judeţe se aflau deja, până luni seara, sub avertizarea uni cod galben de furtună. Sunt aşteptate ploi şi instabilitate atmosferică accentuată. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări nowcasting cod galben şi portocaliu de ploi torenţiale şi furtuni puternice.
Hidrologii au emis cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din Mehedinţi şi Dolj

Hidrologii au emis atenţionare cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Mehedinţi şi Dolj, avertizarea fiind valabilă duminică, de la ora 13.10 până la ora 18.00. Este în vigoare şi o altă atenţionare de cod portocaliu pentru râuri din 13 judeţe din ţară.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice Desnăţui – bazin superior, din judeţele Mehedinţi şi Dolj.
INHGA arată că atenţionarea a intrat în vigoare la ora 13.10 şi este valabilă până la ora 18.00.
De asemenea,m rămâne în vigoare o altă atenţionare pod portocaliu de inundaţii până luni la 24.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sfântu Gheorghe (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş şi Olt), Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov).
Pentru judeţele Mehedinţi şi Dolj a fost emisă şi o atenţionare cod portocaliu de furtună, valabilă de duminică, de la ora 16:00 până marţi la ora 21:00.
Hidrologii au emis un cod galben de inundaţii pe râuri din şase judeţe, avertizarea fiind valabilă duminică, de la ora 9.30 până la ora 22.00, însă reprezentanţii INHGA au precizat, duminică, la comandamentul de urgenţă de la MAI, că este posibil să fie emis cod roşu duminică seara sau luni.

„În funcţie de evoluţie, este posibil să ajungem pe unele râuri la severitate de cod roşu”, a precizat reprezentantul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, prezent duminică, la Ministerul de Interne, unde a fost convocat comandamentul de urgenţă.
Este în vigoare şi o altă atenţionare de cod portocaliu pentru râuri din alte 13 judeţe din ţară.
Hidrologii au instituit un cod galben de inundaţii pe râuri din 6 judeţe, avertizarea fiind valabilă duminică, de la ora 9.30 până la ora 22.00. Este în vigoare şi o altă atenţionare de cod portocaliu pentru râuri din alte 13 judeţe din ţară.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), este cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Neamţ, Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi.
„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice Bȃrlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, în judeţele Neamţ, Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi”, arată hidrologii.
Atenţionarea este valabilă duminică, de la ora 9.30 până la ora 22.00.
De asemenea,m rămâne în vigoare o altă atenţionare pod portocaliu de inundaţii până luni la 24.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sfântu Gheorghe (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş şi Olt), Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov).
Ministrul Carmen Dan a declarat că peste 21.000 de angajaţi ai MAI sunt mobilizaţi pentru a interveni în zonele cu risc de inundaţii şi le-a atras atenţia prefecţilor judeţelor vizate că nu au finalizat nici până acum evaluările după ploile de săptămâna trecută.
„Şase judeţe din 19 care au terminat parţial evaluările. Şase judeţe au terminat evaluările după inundaţiile de săptămâna trecută şi, sincer, mi se pare mult mai puţin. Ar fi trebuit să profitaţi la maxim de această perioadă de zile fără ploaie pentru a putea finaliza şi pentru a accelera procesul de evaluare. Este motivul pentru care fac un apel ferm către toţi prefecţii şi vă rog să trataţi cu prioritate activităţile de evaluare. Voi aprecia activitatea ca fiind dovada capacităţii dumneavoastre administrative de a vă mobiliza şi de a vă coordona activităţile de evaluare la nivelul judeţelor. Prioritar e să ştim care este situaţia în zonele unde mai avem probleme de rezolvat de săptămâna trecută, aici mă refer la Covasna şi Bacău, dar şi acolo unde există zone cu risc de inundaţii, precum Braşov Buzău şi Vrancea”, a spus ministrul Carmen Dan, duminică, la sediul MAI, unde a fost convocat comandamentul de urgenţă.
Ministrul a mai subliniat că peste 21.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti (care au la dispoziţie 7.489 de mijloace) sunt pregătite pentru a interveni în zonele afectate de inundaţii.
„Solicit Poliţiei să avertizeze traseele cu risc. Rog cetăţenii să circule cu viteze reduse, mai ales că e duminică şi oamenii se întorc de pe litoral. Fac apel la cei din zona rurală să nu se avânte în traversarea râurilor, atunci când apele sunt învolburate. Să nu uităm că au avut loc trei decese până acum, din această cauza”, a mai spus Carmen Dan.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu