>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Adjunctul DNA, despre cele 300 de dosare cu magistraţi: Numai şase sunt suspecţi şi doi sunt inculpaţi/ Înfiinţarea secţiei de anchetare a magistraţilor e un lucru bun

Călin Nistor, procuror-şef adjunct al DNA, a declarat că vineri, de fapt, din cele 300 de dosare instrumentate de Direcţie, în care sunt anchetaţi magistraţi, numai şase persoane sunt suspecţi şi două sunt inculpate, pentru restul cauzelor fiind demarate anchete pentru fapte.
Imaginea articolului Adjunctul DNA, despre cele 300 de dosare cu magistraţi: Numai şase sunt suspecţi şi doi sunt inculpaţi/ Înfiinţarea secţiei de anchetare a magistraţilor e un lucru bun

„În cursul anului 2018, nu au fost decât 70 de dosare din acestea, care aveau magistraţi. Celelalte dosare sunt înregistrate la celelalte secţii sau servicii teritoriale din cadrul DNA. Pare un număr mare de dosare pe magistraţi, dar vă pot justifica de ce e atât de mare. În dreptul procesual penal eşti obligat să inregistrezi orice sesizare penală. Cel care sesizează indică fapta, făptuitorul, îţi dă datele, eşti obligat să înregistrezi sesziazarea şi se constituie cauză penală. Cele mai multe cauze din cele discutate sunt înregistrate în urma unor sesizări făcute de unele părţi din dosare civile sau părţi procesuale: nemulţumiţi că procurorul i-a trimis în judecată, că procurorul nu ştiu ce i-a făcut. În aceste 300 de cauze, sunt şase suspecţi şi doi inculpaţi, aceste persoane sunt în patru cauze”, a declarat procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, la B1TV.
Magistratul a mai subliniat că pentru restul de 296 de dosare s-a început anchetă in rem.
„Anul trecut, au fost soluţionate 370 de cauze cu magistraţi., Anul acesta au fost trimişi în judecată, din 1 ianuarie 2018 până la 1 iulie, doi magistraţi: de la o judecătorie din Timişoara şi un procuror din DNA”, a mai spus Nistor. Legea 207/2018 prevede şi obligaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a înainta cauzele în care sunt cercetaţi magistraţi, la momentul la care secţia devine operaţională, spune în proiectul cu care Marius Iacob a candidat la şefia DNA, unde se precizează că, în prezent, la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de cauze care se află în această situaţie.
"Pentru că se modifică în acest mod competenţa Direcţiei, şi dispoziţiile referitoare la organizarea DNA din Regulamentul de ordine interioară trebuie modificate urgent, întrucît Serviciul pentru combaterea infracţiunilor în justiţie trebuie desfiinţat, iar întreaga activitate a Secţiei de combatere a corupţiei trebuie regândită", potrivit sursei citate.
Adjunctul DNA Călin Nistor: Înfiinţarea secţiei de anchetare a magistraţilor e un lucru bun
Procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri, că înfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor este un lucru bun, motivându-şi afirmaţia prin menţionarea deciziei Curţii Constituţionale care arată că o astfel de structură reprezintă o dovadă de independenţă.

„Instituţiile au avut altă opinie. În fiinţarea secţiei e un lucru bun, e dreptul legiuitorului. Instituţia a avut o altă opinie. Eu, personal, cred că infiinţarea secţiei este un lucru bun, în condiţiile în care CCR, în motivarea deciziei prin care a respins mai multe excepţii de neconstituţionalitate, motivează că înfiinţarea secţiei e dovadă de independenţă. Cum aş putea să susţin altceva”, a declarat adjunctul DNA, la B1TV.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu