>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Dan Perjovschi returnează banii pe care i-a strâns pentru "Cuminţenia Pământului"

Artistul Dan Perjovschi organizează joi, 6 septembrie, un eveniment de returnare a banilor pe care i-a strâns pentru achiziţionarea lucrării "Cuminţenia Pământului" către cei care i-au donat la Salonul de proiecte din Tipografia Universul, din Capitală, arată un text publicat de organizatori.

Imaginea articolului Dan Perjovschi returnează banii pe care i-a strâns pentru "Cuminţenia Pământului"

"La doi ani de la eşecul campaniei Brâncuşi e al meu, ne bucurăm să găzduim acest eveniment prin care Dan Perjovschi readuce în discuţie Cuminţenia pământului şi istoria ei recentă. Sculptura a dispărut din circuitul public, nu mai avem acces la ea. Capitalul politic câştigat la vremea respectivă de câteva personalităţi a dispărut şi el. Am rămas în schimb cu banii blocaţi în conturile Ministerului Culturii şi cu amintirea clădirii Guvernului acoperită de un banner grandios care asocia sculptura cu tricolorul, artistul cu ţara", spun cei de la Salonul de Proiecte.
Dan Perjovschi oferă detalii despre proiectul său, artistul urmând să fie prezent la deschiderea programată pe 6 septembrie între 15.00 şi 19.00: "Din păcate, subscripţia naţională a fost ratată (cu toate că oamenii au donat mai mult de un milion de euro). Motivele sunt multe, tâmpite şi frustrante. Cuminţenia nu a fost achiziţionată. Capodopera nu este publică.
Am militat, am vorbit, am desenat, am postat, m-am certat şi am donat pentru proiectul ăsta. Pentru mine, Cuminţenia era/este o Catedrală mai mică. V-am invitat personal să depuneţi bani în vitrina care odinioară a protejat lucrarea. Banii voştri, răspunderea mea. După doi ani, încă nu e clar ce se întâmplă cu donaţiile. Bâlbâieli, birocraţii şi noaptea minţii… Nu mai aştept. Voi returna toţi bani strânşi. 1.514 lei".
Dan Perjovschi a susţinut în 2015, cu ocazia expoziţiei organizate de Salonul de proiecte în cadrul Timişoara Art Encounters – "Fiii şi fiicele lui Brâncuşi. O intrigă de familie" un eveniment în care punea în discuţie condiţia lucrării. În 2016, în timpul expoziţiei "Cuminţenia pământului. Aceasta nu este o piatră" de la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, artistul a strâns de la vizitatori 1514 lei. La finalul expoziţiei a depus banii în contul Ministerului Culturii special constituit pentru achiziţionarea lucrării.
"Veniţi şi luaţi cât aţi pus. 50, 10 sau 1 leu. Dacă nu vă aduceţi aminte, aproximaţi cu gentileţe. Cu câteva excepţii, nu ştiu cine şi cât a donat. Nu am cum verifica", spune Dan Perjovschi.
Dan Perjovschi este desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist şi autor de performance român. Născut în 1961, la Sibiu, artistul este cunoscut pentru desenele pe care le-a realizat cu statut temporar în muzee importante din lume de la MoMA din New York, până în Total Museum of Contemporary Art, din Seul ori Christine König Galerie din Viena. E unul dintre artiştii români contemporan cei mai vizibili şi actuali. Din 2010 desenează la Sibiu un zid în spaţiul public, alcătuind un proiect social-artistic vizitabil nonstop. Ziarul său desenat comentează vizual şi prin jocuri de limbaj subiecte fierbinţi de oriunde, promovând spiritul critic şi toleranţa.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu