>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Ministerul Cercetării, replică pentru Klaus Iohannis: Se încearcă o gravă dezinformare

Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI) transmite, miercuri, că a luat act cu surprindere de ”avertismentul” public lansat de către Klaus Iohannis, acuzând Administraţia Prezidenţială de dezinformare.
Imaginea articolului Ministerul Cercetării, replică pentru Klaus Iohannis: Se încearcă o gravă dezinformare

"Executivul Ministerului Cercetării şi Inovării (MCI) a luat act cu surprindere de ”avertismentul” public, lansat de către preşedintele României, Klaus Iohannis. Să încercăm să facem lumină în instituţia prezidenţială, sau cum ar spune latinul ”Fiat lux!”. (...) Cu privire la finanţarea cercetării, menţionăm că în propunerea de act normativ, s-a statuat că orice formă de finanţare se face în sistem competiţional, orice propunere de program/proiect fiind evaluată şi ierarhizată, iar în acest sens doar cei mai buni sunt finanţaţi - art. 43 din propunerea de act normativ. Trebuie subliniat de asemenea că noua propunere de act normativ a fost formulată în deplin acord cu reprezentanţii sindicatelor din cercetare, precum şi cu cei ai patronatelor din domeniu, aceştia agreând această formă de act normativ. Ca atare, întrebarea care apare în firescul acestei conversaţii virtuale este: ”Cine sunt reprezentanţii cercetătorilor şi ai mediului universitar care au reclamat Administraţiei Prezidenţiale pericolul alterării calităţii actului de cercetare din România?”, arată ministerul Cercetării, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.
Neadoptarea acestui act normativ va conduce, potrivit sursei citate, ca la sfârşitul anului 2018, MCI să nu mai poată deschide o nouă competiţie pentru Programul Nucleu, făcând ca, în anul 2019 şi în următorii ani, acest instrument de finanţare să nu mai fie funcţional.
'Cu privire la critica privind eliminarea organismelor care se ocupau anterior de managementul finanţării, precizăm că, foarte probabil, dintr-o regretabilă eroare şi necunoaştere a funcţionării sistemului de cercetare (de către formatorul/formatorii comunicatului Administraţiei Prezidenţiale), se încearcă o gravă dezinformare. Proiectul de act normativ chiar pe acest lucru pune mare preţ, respectiv toate organismele cu acest rol să poată fi, în sistem competiţional, conducători de program, pe domeniile pentru care acestea au fost înfiinţate", se mai arată în comunicatul de presă.
Reacţia vine după ce, luni, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că domeniul cercetării din România riscă să ”regreseze la nivelul anilor ’90” din cauza intenţiei Guvernului de a adopta o ordonanţă care conţine prevederi ce pun în pericol calitatea şi independenţa cercetării din ţara noastră.
”Preşedintele României, Klaus Iohannis, avertizează că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor ’90 din cauza intenţiei Guvernului de a adopta Ordonanţa privind activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, publicată pe site-ul Ministerului Cercetării şi Inovării. Aşa cum a fost deja subliniat de reprezentanţi ai cercetătorilor şi ai mediului universitar, proiectul conţine prevederi care pun în pericol calitatea şi independenţa cercetării din România şi riscă să blocheze procesele de europenizare şi internaţionalizare ale acesteia, cu impact negativ asupra performanţei în inovare şi asupra competitivităţii economice şi bunăstării sociale”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de Administraţia Prezidenţială.
În opinia şefului statului, principalele efecte directe ale propunerii de ordonanţă sunt deprofesionalizarea managementului în cercetare, reducerea transparenţei sau chiar dispariţia alocării fondurilor pe baze competitive, aşa cum o cere buna practică europeană şi internaţională, dar şi creşterea riscului de politizare a finanţării cercetării în general, anulând practic un întreg proces de aliniere la buna practică internaţională început în anii ’90.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu