>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

VIDEO-FOTO: PELERINAJ DE SUFLET ROMÂNESC ÎN POIANA LUI MIHAI, LA SCHELA Chiar dacă pe majoritate porţiunii de urcuş spre Poia na lui Mihai mai trebuie lucrat serios de către drumarii gorjeni, iar asfaltarea întregului drum ce trece prin Schela spre platoul purtând numele voievodului primei Mari Uniri a Prinicipatelor române are puţine şanse a fi executată până la vara viitoare, zilele trecute am asistat la manifestările cultural-artistice reunite sub titlul generic PELERINAJ DE SUFLET ROMÂNESC împreună cu sute de oameni, unii veniţi chiar pe jos din satele din vale.Alţii, cu maşinile, tocmai de la Braşov, Sibiu, Hunedoara sau chiar de la Constanţa, cum a fost cazul prof.dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar de la malul Pontului Euxin. Evenimentele au fost organizate de către Consiliul Judeţean şi s-au derulat sub semnul Centenarului Marii Uniri, Ministerul Culturii alocând o importantă sumă de bani judeţului Gorj pentru acest eveniment memorabil, ne permitem să apreciem, fără teama de a greşi.
Şi întărim această afirmaţie doar enumerând instituţiile publice, forţele umane şi logistica deplasate la acest eveniment: Prefectura şi Consiliul Judeţean Gorj, Primăria şi Consiliul Local Schela, Garnizoana Militară Tg Jiu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, Şcoala Populară de Artă Tg Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, Societatea de Ştiinţe Istorice din România-Filiala Gorj, Serviciul Public Salvamont Gorj, Fanfara Armonia, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor- Filiala Gorj, Administraţia Ariei Naturale Protejate de Interes Comunitar Nordul Gorjului de Vest, Camera de Comerţ Romania – Japonia, Parohia Schela.
La care se adaugă actorii Teatrului Dramatic Elvira Godeanu din Tg Jiu, ca şi invitaţii lor din Bistriţa şi Sibiu: Asociaţia Teutonii Transilvaniei, Asociaţia Paladinii din Terra Medies şi Trupa Peregrinii. Cu contribuţia muzical-poetică a participanţilor la ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Folk şi Baladă de la Tg Jiu. După ce seara şi noaptea de sâmbătă, la lumina focului de tabără, au fost consacrate vizionării peliculelor istorice româneşti de lung metraj: Mihai Viteazul, Ecaterina Teodoroiu şi Nemuritorii, continuate cu muzică şi poezie, sub genericul Ora Zero., duminică începând cu orele 11.00 s-a desfăşurat complexul de manifestări culturale şi artistice reunite sub genericul care dă titlul însemnărilor noastre.
După întâmpinare persoanelor oficiale, onorul la drapel şi salvele de arme trase în cinstea evenimentului, prefectul judeţului Gorj, dl. Ciprian Adrian Florescu a rostit o alocuţiune de deschidere. După care, prof. dr.Gheorghe Nichifor a rostit o adevărată Lecţia de Istorie rememorând evenimentele petrecute în urmă cu exact 418 ani pe aceste locuri şi rolul lui Mihai Viteazul ca precursor al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, sub semnul căreia s-au desfăşurat şi manifestările de ieri, din Poiana lui Mihai. Momentul evocator denumit Gorjul şi Prima Unire, i-a avut drept protagonişti pe actorii Teatrului Dramatic Elvira Godeanu din Tg Jiu, pe cei de la Teutonii Transilvaniei, Asociaţia Paladinii din Terra Medies, Trupa Peregrinii şi trupa de balet a Ansamblului Folcloric Profesionist Doina Gorjului.
S-a încercat şi s-a reuşit o reconstituire cât mai fidelă a atmosferei de epocă şi a evenimentelor de atunci, până la tabăra de corturi a lui Mihai Viteazul, cai, călăreţi, oşteni , boieri şi domniţe costumaţi adecvat momentelor interpretate, după un scenariu gândit de prof. Ion Cepoi şi regizat de actorul Cosmin Brehuţă, managerul Teatrului târgujian. Aplauzele prelungite, fotografiile şi filmările video stau mărturie că a fost o reuşită deplină această punere în scenă a unui eveniment istoric însemnat, continuat ca un arc peste timp cu momentul inaugurării monumentului din centrul platoului Poienii lui Mihai Viteazul, în urmă cu 86 de ani, monument ridicat chiar de membrii Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria, Filiala Tudor Vladimirescu Gorj. Tabloul de final i-a reunit pe actorii interpreţi, pe oficialităţile judeţului – de atunci şi de astăzi – ca un superb omagiu remember al evenimentelor istorice petrecute prin aceste locuri, în Anul Centenarului.
Dar, despre Pasul Vâlcanului şi despre luptele care s-au dat aci, în urmă cu mai bine de un secol, vom mai avea prilejul să vorbim foarte curând: peste două săptămâni, adică pe 26 august, autorităţile locale şi judeţene din Gorj şi Hunedoara pregătind noi moment cu încărcătură istorică şi comemorativă.
Marius BECHERETE Imagini foto şi video: IONEL CILICA DIACONU

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu