>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Fifor: România printre puţinele ţări NATO îndeplineşte toţi cei trei 'C': cash, contribution, capabilities

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat miercuri că România este una dintre puţinele ţări din cadrul Alianţei Nord-Atlantice care în momentul de faţă "îndeplineşte toţi cei trei 'C': cash, contribution, capabilities" (numerar, contribuţie, capabilităţi).

"Suntem în al doilea an consecutiv de alocare a 2%, suntem în faza în care armata României are în derulare opt programe majore de investiţii pentru modernizarea structurilor sale, suntem în faza în care pot spune că România este una dintre puţinele ţări din cadrul Alianţei care în momentul de faţă îndeplineşte toţi cei trei 'C': cash, contribution, capabilities. Cash: 2%; contribution: 700 de militari în Afganistan şi măsuri întreprinse deja pentru a creşte numărul militarilor noştri începând cu anul viitor, până la 900 de militari pe care îi putem duce în teatrul de operaţii; capabilities, adică programele pe care ni le-am asumat şi pe care le derulăm, spun eu, în cei mai buni parametri în momentul de faţă. Poate tocmai de aceea România a reuşit să aibă o voce foarte serioasă şi în cadrul summitului NATO din această vară", a spus Fifor, la şaptea ediţie a Bucharest Forum.

În acest sens, Fifor a precizat că România a reuşit, alături de Georgia şi Ucraina, să genereze în cadrul summitului o discuţie despre "situaţia complexă de la Marea Neagră". De asemenea, ţara noastră a reuşit să obţină găzduirea unei componente de comandă şi control terestre de nivel de corp de armată, ca parte a structurii de forţe a NATO.

"În felul acesta, după luni de negocieri, România reuşeşte să echilibreze şi să balanseze, aşa cum trebuie, flancul estic al NATO, împreună cu Polonia reprezentând doi piloni de stabilitate şi securitate pentru întărirea flancului estic", a declarat ministrul.

El a mai precizat că în contextul în care România va prelua de la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului UE, există aşteptări ca una dintre temele abordate în timpul mandatului să fie relaţia transatlantică.

"România nu vede posibilitatea unei apărări europene fără întărirea relaţiei transatlantince, cu atât mai mult cu cât, după ieşirea Marii Britanii din UE, peste 82% din bugetul NATO va fi constituit din state non-membre UE. Prin urmare, ne aşteaptă un an complicat, dar sunt absolut convins că împreună vom reuşit să arătăm că România poate gestiona fără niciun fel de problemă dosare extrem de complicate în cadrul preşedinţiei Consiliului UE", a precizat Fifor.

Ministrul a vorbit de asemenea despre poziţia geo-strategică a României şi despre schimbările care s-au produs în zonă după anul 2014.

"De fiecare dată când vorbim despre noi, la orice întâlnire pe care o avem, discutăm despre România ca principal furnizor de securitate la Marea Neagră şi despre România ca pilon de stabilitate în sudul flancului estic. O ţară situată între Marea Neagră şi Balcanii de Vest, adică între două zone extrem de complicate şi extrem de complexe, pe care într-un fel sau altul trebuie să le gestionăm în egală măsură. Pot spune fără niciun fel de rezervă că după 2014, atunci când Federaţia Rusă a anexat ilegal Peninsula Crimeea, situaţia de securitate în zonă s-a schimbat dramatic şi putem vedea lucrul acesta în fiecare zi, modul în care Federaţia Rusă se întăreşte în Peninsula Crimeea, postura pe care o are şi care nu mai este deloc una defensivă, ci mai degrabă ofensivă, modul în care se construieşte - aşa cum spune general Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării - o curea de conflicte îngheţate în jurul Mării Negre. Toate acestea nu pot decât să ne dea de gândit, să ne facă să gândim politici foarte serioase, astfel încât să putem să avem un cuvânt important de spus în asigurarea securităţii în această regiune", a menţionat Fifor.

Bucharest Forum 2018 este organizat de Institutul Aspen România şi biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Cercului Militar Naţional, Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat şi Băncii Naţionale a României. (AGERPRES)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu