>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video Au început CONSULTĂRILE pe legile justiţiei. Dragnea refuză reluarea procedului legislativ, la propunerea preşedintelui Iohannis / LIVE UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înainte de consultările cu partidele politice că îşi doreşte să fie mediator pentru partide, nu vrea un pact cu vreunul dintre ele. Totodată, Iohannis a afirmat că legile cum au ieşit din Parlament nu sunt aplicabile.
UPDATE 15.40 Liviu Dragnea face declaraţii după ce PSD a ieşit de la consultări. Liderul PSD a spus că i-a lăsat şefului statului 10 principii pentru respectarea independenţei justiţiei, dar şi 7 întrebări. 
UPDATE 15.10 Consultările cu preşedintele Klaus Iohannis au început, miercuri, la Palatul Cotroceni. Prima delegaţie care intrat la discuţii este cea a PSD, condusă de liderul formaţiunii, Liviu Dragnea. Şeful statului a anunţat că obiectivul său e reluarea ciclului legislativ pe Legile justiţiei.
Din delegaţie PSD fac parte Liviu Dragnea, Florin Iordache, Robert Cazanciuc, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea. "Eu nu vreau niciun pact cu PSD, nu ştiu cum a părut ideea, dar s-a înţeles greşit. Eu îmi doresc în consultări să fiu văzut ca un mediator, nu doresc un pact cu PSD sau ALDE", a declarat Klaus Iohannis, înainte de consultări, într-o declaraţie neuzuală pentru şeful statului, la începutul discuţiilor cu partidele.
Preşedintele spune că e nevoie de reluarea ciclului legislativ pentru că în forma actuală prevederile nu sunt aplicabile.
"Începem o rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare. I-am invitat pentru a discuta despre legile justiţiei. Este evident că ele în forma în care sunt valabile azi trebuie regândite şi modernizate, îmbunătăţite. E clar că aici obiectivul meu, cel puţin, e să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta este cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rând e nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală a legislatiei în materie. Pentru asta e nevoie de discuţii, de transparenţă, de discuţii cu CSM, care garantează independenţa justiţiei şi nu ca până acum când au fost constant ignoratea asvizele CSM. Pe parte politică avem nevoie de un acord între partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ şi a îmbunătăţi legislaţia. Acele recomnadări de al Comisia de la Veneţia trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt recomandări gândite pentru a ajuta România", a mai spus preşedintele.
Discuţiile de miercuri de la Cotroceni vin după avizul Comisiei de la Veneţia şi a criticilor aduse de această instituţie cu privire la OUG privind legile justiţiei şi Codurile Penale. De altfel, şeful statului a cerut, vineri, demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a criticilor forului european.
Potrivit Administraţie Prezidenţiale programul consultărilor este următorul: "ora 15:00 - Partidul Social Democrat (PSD), ora 15:30 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE); ora 16:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL); ora 16:30 – Uniunea Salvaţi România (USR); ora 17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR); ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP); ora 18:00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale".
Preşedinţia a mai precizat că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.
Klaus Iohannis a participat, marţi, la dezbaterea în plenul Parlamentului European privind viitorul Europei. Mai mulţi europarlamentari au adus în discuţie statul de drept din România, la modificările legilor justiţiei şi protestele de la Bucureşti. În replică, şeful statului a spus, referitor la discuţiile legate de statul de drept şi modificările legilor justiţiei, că România este o ţară democratică, iar probleme ridicate sunt chestiuni interne şi "ce democraţie parlamentară ar fi aceea fără controverse?".
Preşedintele României a explicat, în plenul PE, că punctele atinse de eurodeputaţii care au luat cuvântul fac referire la o problemă internă. Iohannis a afirmat, despre rezoluţia care urmează să fie votată, la începutul lunii noiembrie, în Parlamentul European, că este neobişnuită, mai ales că vine cu puţin timp înainte ca România să preia preşedinţie Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.
Dintre cei doi lideri ai coaliţie PSD-ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a confirmat, marţi seară la o emisiune TV, că va merge la consultările de la Cotroceni şi că se aşteaptă ca Iohannis să îi spună ce preocupări şi probleme vede în domeniul Justiţiei. Preşedintele ALDE a adăugat că partidul pe care în conduce va merge cu un punct de vedere la discuţiile cu Klaus Iohannis, însă a refuzat să dea mai multe detalii.
Acesta a mai spus că nu ar refuza ideea unui pact pe justiţie, semnat de toate partidele din România, dacă astfel de propunere va fi făcută de Klaus Iohannis, însă "depinde ce punem în el".
"Nu aş refuza de plan o astfel de idee, dar depinde ce punem în el, pentru că trebuie să punem în el şi carne şi legume şi sare şi piper, de toate. Adică nu poate un pact să vizeze o bucăţică. Ştiu bine ce vreau să îi spun mâine preşedintelui, însă nu pot să vă spun acum. Nu ştiu dacă această idee aparţine preşedintelui, dacă va solicita aşa ceva, dar punctul nostru de vedere e ca statul de drept înseamnă a avea respectarea drepturilor cetăţenilor. Dacă statul de drept înseamnă procuri, judecători, protocoale, atunci poziţiile noastre nu au cum să coincidă. Sau depinde preşedintele poate nu vreau să ne spună nimic să aşteaptă să vadă ce îi spune noi lui", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, marţi seară la Digi 24.
Liderul ALDE a subliniat că statul de drept trebuie să fie centrat pe cetăţean şi pe garantarea drepturilor şi libertăţilor individuale, care trebuie "făcute de cadrul legislativ şi de instituţii". Însă dacă "statul de drept înseamnă protocoale, servicii de informaţii, procurori, judecători, o filieră nesănătoasă", atunci poziţia sa nu are cum să coincidă cu cea a preşedintelui Klaus Iohannis.
"Cred că ăsta este scopul unor astfel de consultări. Sau depinde, poate preşedintele nu vreau să ne spună nimic şi aşteaptă să vadă ce îi spunem noi", a conchis Tăriceanu.
Pe de altă parte, până în prezent, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu a anunţat dacă va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni.
Prin urmare, liderii PSD vor decide miercuri dimineaţă, în cadrul Biroului Permanent Naţional, care va avea loc de la ora 10.30 la Parlament, dacă vor participa la discuţiile cu Iohannis pe legile justiţiei, au declarat pentru MEDIAFAX surse din interiorul partidului.
Primul partid care a anunţat participarea la consultările de la Cotroceni a fost PNL. Liderul liberal, Ludovic Orban, a spus că îi va înmâna şefului statului o declaraţie-angajament în privinţa Legilor justiţiei. Declaraţia liberalilor conţine câteva puncte prin care partidul îşi asumă să transpună prin proiecte de lege recomandările Comisiei de la Veneţia şi deciziile Curţii Constituţionale.
De asemenea, Orban le-a solicitat şi celorlalte partide parlamentare să adopte o poziţie similară, "astfel încât să oferim garanţia cetăţenilor români că există o poziţie reală în politică pentru a readuce legile justiţiei într-un cadru European, care să permit accesul liber la justiţie pentru fiecare cetăţean".
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat, tot luni, că va merge la consultările de la Cotroceni, acuzând că PSD a adoptat Codul Penal şi Codul de Procedură Penală pentru Dragnea, nu pentru români.
Acesta a adăugat că PMP va avea un mesaj foarte clar şi că este important să existe un dialog strâns între şeful statului şi partidele politice. Liderul PMP a mai spus că este îngrijorat de concluziile avizului Comisiei de la Veneţia şi acest subiect trebuie să fie discutat "într-o manieră cât mai transparentă".
La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a afirmat, pentru MEDIAFAX, că va fi prezent la consultările convocate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis.
De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că va discuta la consultările de la Palatul Cotroceni despre Codul Penal şi Codul de Procedură Penală unde au fost probleme sesizate de Comisia de la Veneţia şi de CCR.
Întrebat, marţi, de corespondentul MEDIAFAX, care este mandatul delegaţiei UDMR la consultările de miercuri de la Palatul Cotroceni pe justiţie, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a spus că atunci când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupţiei, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri şi persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate.
În opinia liderului UDMR, raportul Comisiei de la Veneţia trebuie citit foarte atent şi trebuie văzut dacă şi ce se poate prelua din sugestiile formulate. Totodată, acesta consideră că varianta OUG nu ar fi fezabilă iar o dezbatere parlamentară, în actualul context politic şi în perspectiva alegerilor de anul viitor, nu va ajuta foarte mult deoarece guvernanţii şi opoziţia ar intra, imediat, într-un război politic.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu