>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

BREAKING: Polonia renunţă la reforma Curţii Supreme de Justiţie, una dintre legile pentru care CE activase articolul 7

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie din Polonia (PiS) a propus un amendament legislativ miercuri, prin care renunţă la reformele Curţii Supreme de Justiţie, legi care se află în centrul conflictului său cu Uniunea Europeană privind standardele democratice, relatează Reuters.
Imaginea articolului BREAKING: Polonia renunţă la reforma Curţii Supreme de Justiţie, una dintre legile pentru care CE activase articolul 7

În octombrie, Curtea Europeană de Justiţie a somat Polonia să suspende o reformă a Curţii Supreme, ceea ce a permis în mod efectiv partidului de guvernământ să aleagă judecătorii de rang înalt.
O justificare a proiectului de modificare a Curţii Supreme a fost publicată miercuri pe site-ul parlamentului polonez: "Amendamentul reprezintă o executare a ordinului Curţii Europene de Justiţie".
Într-o revizuire profundă a sistemului judiciar, reformele adoptate în iulie au obligat unii judecători de rang superior să se pensioneze anticipat. PiS a spus că au fost necesare aceste schimbări pentru a face instanţele mai eficiente, ignorând o serie de avertismente din partea UE de a renunţa la aceste măsuri.
Legea a redus vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 de 65 de ani. De la punerea sa în aplicare, peste 20 de judecători ai Curţii Supreme, aproximativ o treime din total, au fost forţaţi să demisioneze.
Comisia Europeana a declansat în decembrie 2017 o procedura fara precedent impotriva guvernului polonez, cea de activare a articolului 7 din Tratatul UE.
Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot. Două ţări ale UE, Polonia şi Ungaria, sunt deja avertizate că li va aplica articolul 7.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu