>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Culisele RESPINGERII celor 5 procurori de către Iohannis. CSM nu a primit adrese de la CNSAS, dar a avut declaraţiile lor pe propria răspundere

CSM vine cu precizări după ce Iohannis a respins propunerea procurorilor pentru DIICOT şi DNA perntru că nu au avut adresa de la CNSAS şi arată că instituţia nu a comunicat Consiliului dacă magistraţii au colaborat sau nu cu serviciile, însă candidaţii au depus declaraţie pe proprie răspundere.
Imaginea articolului Culisele RESPINGERII celor 5 procurori de către Iohannis. CSM nu a primit adrese de la CNSAS, dar a avut declaraţiile lor pe propria răspundere

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul pentru examinarea propunerilor ministrului justiţiei de avizare a numirii în aceste funcţii de conducere, procedurile desfăşurate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii fiind realizate cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale incidente. (...) Procedura de avizare a propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din aceeaşi lege include depunerea de către candidaţi a unei declaraţii pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, condiţie a cărei îndeplinire a fost verificată în procedurile în cauză. În acelaşi timp, potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. (2) din aceeaşi lege, în toate cazurile au fost transmise Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii solicitări de verificare şi comunicare a apartenenţei sau colaborării candidaţilor cu serviciile de informaţii înainte de 1990”, precizează CSM, printr-un comunicat de presă.
Potrivit aceleiaşi surse, după expirarea termenului de 15 zile prevăzut de art. 54 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, în condiţiile necomunicării unor eventuale elemente de apartenenţă sau colaborare a candidaţilor cu serviciile de informaţii, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat propunerile anterior menţionate, formulate de ministrul Justiţiei.
„La adoptarea hotărârilor au fost avute în vedere toate aspectele de legalitate a procedurii. Condiţia de a nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi de a nu fi colaborat cu acestea a fost verificată în raport de declaraţiile pe proprie răspundere, depuse de candidaţi, precum şi de împrejurarea că, în termenul prevăzut de lege, Consiliului Superior al Magistraturii nu i-au fost comunicate de către instituţia abilitată răspunsuri afirmative în acest sens”, mai spune CSM, care mai arată că procedura de verificare a îndeplinirii condiţiei corespunde practicii administrative constante a Consiliului Superior al Magistraturii.
Precizările vin după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis de dublu standard în ceea ce priveşte respingerea numirii Adinei Florea la conducerea DNA, precizând că atunci când a propus procurorul-şef pentru DIICOT, şeful statului nu a întrebat de declaraţia de la CNSAS.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, numirea Adinei Florea la conducerea DNA, dar şi a altor patru candidaţi pentru funcţii de conducere în Parchetul General şi la DIICOT, invocând că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu