>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean: Iohannis nu putea să rişte să o numească pe Florea la DNA

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis este obligat, conform legii, să accepte a doua propunere pentru şefia DNA, după ce a refuzat numirea Adinei Florea.
Imaginea articolului Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean: Iohannis nu putea să rişte să o numească pe Florea la DNA

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis nu avea altă soluţie decât să refuze numirea în funcţie a Adinei Florea, care nu primise nici avizul CSM.

“Câtă vreme CSM-ul, în unanimitate, a votat că doamna aceasta nu îndeplineşte condiţiile legale de a fi procuror şef al DNA-ului, nu putea preşedintele să rişte să o numească procuror şef pentru că, după Constituţie, CSM-ul este garantul independenţei Justiţiei şi tot ei gestionează carierea magistraţilor. Dacă se numea acolo o persoană care nu îndeplineşte condiţiile şi care nu putea să rezolve problemele de acolo, cine ar fi fost vinovat?! Tot preşedintele! Nu? Pentru că el a numit-o. Eu cred că nu avea soluţii, nu avea posibilitatea să o numească împotriva voinţei şi dorinţei CSM-lui deşi legea spune că avizul lor este consultativ. Dar care este rolul avizului consultativ? Trebuie să îl înveţi pe cel care ia decizii dacă poate să ia sau nu poate să ia decizia”, a declarat Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte CCR speră ca Ministrul Justiţiei să ţină cont de prevederile MCV-ului şi de declaraţiile Comisarului European pentru Justiţie, care, într-o intervenţie, marţi, la Bucureşti a spus că MCV este obligatoriu.
Advertisement
“Urmarea va fi că domnul ministru al Justiţiei va propune un alt candidat pe care preşedintele, după legea actuală, nu îl poate refuza pentru că legea a fost modificată şi scrie în lege că poate să refuze o singură dată. Sigur că nu se poate propune aceeaşi persoană, este absurd să crezi asta, dar la următoarea persoană, indiferent ceva spune CSM-ul, preşedintele va trebui să o numească. Dar, în recentul report al Comisiei Europene, în MCV, şi în toate discuţiile care s-au purtat pe tema asta, s-a cerut suspendarea aplicării legilor justiţiei şi aici este vorba de cele trei legi - privind organizarea judecătorească, statutul magistraţilor şi legea CSM-lui. În una din aceste legi scrie că preşedintele este obligat să numească a doua propunere, să nu o refuze. Dar, cât timp cei de la UE au cerut suspendarea, îmi este greu să cred că ministrul Justiţiei va insista şi va spune nu, acum nu mai poate să respingă”, a mai spus fostul preşedinte CCR.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerile ministrului Justiţiei pentru DNA, Parchetul General şi DIICOT, printre acestea numărându-se şi cea a Adinei Florea, nominalizată de Tudorel Toader în funcţia de procuror-şef DNA.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu