>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

LIVE VIDEO | Centenarul sfârşitului Primul Război Mondial: Lideri din toată lumea, la Paris pentru celebrarea celor 100 de ani de la Marele Armistiţiu

Parisul găzduieşte duminică ceremonia de comemorare a sfârşitului Primului Război Mondial. Peste 70 de şefi de stat şi de guvern, printre care preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel, participă la cea de-a 100-a aniversare a Marelui Armistiţiu al Primului Război Mondial.
Imaginea articolului LIVE VIDEO | Centenarul sfârşitului Primul Război Mondial: Lideri din toată lumea, la Paris pentru celebrarea celor 100 de ani de la Marele Armistiţiu

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderii politici invitaţi sunt aşteptaţi să participe la o ceremonie care va avea loc pe Champs-Elysees şi care urmează să înceapă la ora locală 11.00 (ora României, 12.00), adică la exact 100 de ani de la ora la care a intrat în vigoarea armistiţiul care a pus capăt Primului Război Mondial, informează agenţia Dpa.
Macron va susţine un discurs, urmând ca la final să fie reaprinsă flacăra de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, aflat sub Arc de Triomphe.
Cei mai mulţi lideri politici urmează ca apoi să participe la un forum al păcii convocat de preşedintele Franţei pentru a comemora încheierea conflagraţiei.
În întreaga lume au loc evenimente de comemorarea a centenarului încheierii războiului, care s-a soldat cu moartea a aproximativ nouă milioane de militari şi a altor câtorva milioane de civili.
Sâmbătă, preşedintele Macron şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au vizitat oraşul Compiègne din nordul Franţei, unde în urmă cu 100 de ani s-a semnat armistiţiul între Franţa şi Germania imperială.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a stârnit o controversă după ce şi-a anulat, din cauza ploii, vizita la un cimitir pentru militarii căzuţi în război.
Înaintea ceremoniei, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit, sâmbătă, la Palatul Élysée, pe omologul său din SUA.
Potrivit unei surse din cadrul Preşedinţiei franceze, întrevederea între cei doi lideri lideri a fost "foarte constructivă", după ce în urmă cu câteva ore Trump a catalogat drept "insultătoare" sugestia lui Macron privind înfiinţarea unei armate europene.
Cei doi lideri au fost de acord că Europa trebuie să contribuie mai mult la apărarea sa.
Trump a mai afirmat cu această ocazie că SUA doresc o "Europă puternică", însă costurile cu apărarea au fost "în cea mai mare parte acoperite de Statele Unite".
"Atunci când preşedintele Trump trebuie să protejeze unul din statele din cadrul Statelor Unite nu cere Franţei sau Germaniei ori altei ţări să finanţeze (acţiunea). Din acest motiv cred că avem nevoie de mai multe investiţii", a declarat Macron, potrivit postului BBC News.
Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la finalul Primului Război Mondial, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a invitat la Paris liderii ţărilor care au luptat în această conflagraţie. Vladimir Putin va avea un scurt dineu de lucru cu omologul său din Statele Unite.
Pe data de 11 noiembrie 1918 s-a semnat armistiţiul dintre Antanta şi Germania, în pădurea de la Compiègne, acordul punând capăt Primului Război Mondial.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu