>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Dăncilă a discutat, luni, cu preşedintele Croaţiei despre Preşedinţia Consiliului UE

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, luni la Zagreb, cu preşedintele Croaţiei Kolinda Grabar-Kitarović despre coordonarea în cadrul trio-ului Preşedinţiei rotative a Consiliului UE care urmează să fie preluată de România în ianuarie 2019, informează Guvernul.
Imaginea articolului Dăncilă a discutat, luni, cu preşedintele Croaţiei despre Preşedinţia Consiliului UE

Întrevederea şefului Exectivului cu preşedintele Croaţiei a fost sub forma unui dejun de lucru, oferit premierului de către partea croată.
"Cei doi demnitari şi-au exprimat satisfacţia pentru evoluţia deosebit de dinamică a relaţiilor bilaterale, bazate pe poziţionări similare asupra unor aspecte ale sferei de problematici regionale, europene şi internaţionale. Agenda europeană a reprezentat, de asemenea, o temă importantă pe ordinea de zi a discuţiilor. Prim-ministrul român şi preşedintele croat au discutat despre coordonarea în cadrul TRIO-lui de Preşedinţii rotative ale Consiliului UE, din care cele două ţări fac parte alături de Finlanda. Premierul Viorica Dăncilă a salutat cooperarea excelentă şi în acest domeniu, anunţând că programul de lucru comun al acestui TRIO este deja finalizat, prin efortul comun de coordonare între cele trei state", precizează reprezentanţii Executivului într-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.
Viorica Dăncilă i-a transmis Kolidei Grabar-Kitarović că România, în calitatea sa viitoare de deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului UE, contează pe sprijinul tuturor statelor membre, precum Croaţia, pentru ca acest exerciţiu să aducă rezultate concrete în avansarea agendei europene, potrivit sursei citate.
În acest context, premierul român a reiterat faptul că extinderea UE cu statele din Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a mandatului ţării noastre la Preşedinţia Consiliului UE.
"Şeful Executivului a adăugat că România rămâne angajată în planul susţinerii politice şi oferirii asistenţei tehnice în avansarea reformelor din statele din regiune, în procesul de apropiere de structurile euro-atlantice. De asemenea, prim-ministrul român a felicitat Croaţia pentru succesul Preşedinţiei în exerciţiu a Iniţiativei Central Europene (ICE) în cursul acestui an şi a salutat accentul acordat unor teme esenţiale, precum eficienţa energetică, integrarea europeană şi competitivitatea", conchide sursa menţionată.
În cadrul vizitei efectuate în Croaţia, premierul Dăncilă a a avut o întrevedere şi cu preşedintele Parlamentului croat, Gordan Jandroković, ocazie cu care prim-ministrul român a salutat dinamica pozitivă a dialogului politic bilateral, atât pe linie guvernamentală, cât şi parlamentară.
"Relaţiile dintre cele două state sunt foarte bune şi au la bază poziţionări similare, asupra unor aspecte ale sferei de problematici regionale, europene şi internaţionale", a transmis Dăncilă, conform comunicatului de presă al Executivului.
"Premierul Viorica Dăncilă a precizat că, având în vedere cadrul extins al cooperării dintre România şi Republica Croaţia, diplomaţia parlamentară are un rol important în identificarea unor noi oportunităţi de cooperare, necesare pentru consolidarea în continuare a relaţiilor economice şi sectoriale", a mai spus sursa citată.
Dăncilă a discutat cu preşedintele Parlamentului croat "despre poziţiile similare pe care cele două state le au pe o serie de dosare europene: viitorul Europei, politica de coeziune, relaţiile dintre statele zonei Euro şi cele non-Euro, spaţiul Schengen şi gestionarea frontierelor externe ale UE, Vecinătatea Estică", conchid reprezentanţii Guvernului în comunicatul de presă.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu