>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Darius Vâlcov: O propagandă ieftină pe care o face OMV Petrom

Consilierul premierului Darius Vâlcov a declarat miercuri că reacţia OMV Petrom, companie ce a anunţat că măsurile fiscale vor avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic, este o propagandă ieftină.
Imaginea articolului Darius Vâlcov: O propagandă ieftină pe care o face OMV Petrom

"O propagandă ieftină pe care o face OMV Petrom prin acest comunicat. Nu au spus până azi dacă a fost respectat acel contract de privatizare. Al doilea lucru la care trebuie să răspundă OMV e de ce, deşi avem o decizie a ICCJ şi a Curţii de Conturi, prin care OMV au văduvit bugetul statului prin 2 miliarde de dolari pentru că şeful ANRM nu a modificat legea. În schimb avem o solicitare de a plăti 700 mil euro, nişte despăgubiri pentru investiţii făcute în România. Adică solicitarea de a plăti e mai mare decât investiţiile făcute în România. Această societate să spună că e afectată societatea energetică. De ce să fie afectată? Câmpurile sunt tot acolo", a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3. 
OMV Petrom a anunţat miercuri că proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la noile măsuri fiscale va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România: asupra securităţii energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor.
Dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată, arată compania, într-un comunicat.
"Una din măsurile propuse este plafonarea preţului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani. Atragem atenţia că stabilirea în mod artificial a unui preţ la care producătorii sunt obligaţi să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piaţa liberă, distorsionează concurenţa, discriminează producătorii români faţă de importatori şi poate avea consecinţe grave asupra aprovizionării cu gaze", transmite compania.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei cu amănuntul de produse petroliere, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 789 benzinării, la sfârşitul lui septembrie 2018, sub două branduri, OMV şi Petrom.
OMV Aktiengesellschaft din Austria deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu