>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Ordonanţă de Urgenţă pe modificarea Codurilor penale/ Toader: Vom lua partea constituţională şi o transpunem în OUG

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că s-a discutat, în şedinţa PSD, oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă de modificare a Codurilor penale pentru ca articolele declarate constituţionale să intre în vigoare, urmând ca articolele neconstituţionale să revină în Parlament.
Imaginea articolului Ordonanţă de Urgenţă pe modificarea Codurilor penale/ Toader: Vom lua partea constituţională şi o transpunem în OUG

"A fost o astfel de discuţie s-a hotărât în unanimitate ca articolele declarate constituţionale să fie promulgate printr-o ordonanţă de urgenţă", a confirmat Viorica Dăncilă.
Ordonanţa de urgenţă ar urma să pună în vigoare articolele declarate constituţionale din codurile penale.
"Trebuie să vedem în normele legale pentru a face acest lucru. În Comitetul Executiv s-a stabilit ca ce s-a declarat constituţional să dăm OUG. Când CCR declară ceva constituţional e obligatoriu pentru toată lumea, pornind de la acest considerent am avut discuţia", a mai spus premierul.
Referitor la articolele declarate neconstituţionale, Viorica Dăncilă a afirmat că acestea se vor întoarce în Parlament pentru a fi modificate.
Tudorel Toader: Vom lua partea constituţională şi o transpunem în OUG
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, luni, că reprezentanţii Ministerului Justiţiei vor lua, din Codurile Penale, ceea ce este constituţional şi vor transpune într-o ordonanţă de urgenţă.
"S-a hotărât, fără a intra în contradicţie cu nimeni, să vedem care sunt posibilităţile legale de accelerare a procedurii de legiferare cu privire la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în părţile declarate constituţionale. S-a discutat, s-a hotărât ca Ministerul Justiţiei să analizeze, să examineze în ce măsură poate fi adoptată una sau două ordonanţe de urgenţă pentru transpunerea în legislaţia penală a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală a soluţiilor legislative care au fost declarate constituţionale. Din moment ce soluţiile au fost validate de către CCR ca fiind în acord cu exigenţele, ele pot intra în fondul activ al legislaţiei penale (...) Vom lua partea din lege constituţională şi vom vedea în ce măsură le transpunem într-o ordonanţă ce va fi adoptată de Guvern. Toate lucrurile au un termen şi dacă nu e fix, e rezonabil. În funcţie de analiză", a declarat Tudorel Toader.
"Suntem în ipoteza în care proiectul de lege trenează de multă vreme şi atunci vedem, la nivel de Guvern, dacă stăm pe loc cu partea constituţională şi va veni Parlamentul şi va modifica partea neconstituională, o va trimite la promulgare, preşedintele stă în termenul pentru promulgare, o va ataca probabil la CCR şi va veni vara", a mai spus Toader.
Ministrul Justiţiei a mai precizat că articolele din Codurile Penale declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională pot fi modificate doar în Parlament, în niciun caz în Guvern.
Întrebat dacă se va ajunge la anumite soluţii în unele dosare, Toader a răspuns: "Îmi cereţi să arată efectele înainte să văd soluţia. Să văd conţinutul modificării şi apoi efectele".
Toader: La şedinţele la care am participat, nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că la şedinţele conducerii PSD la care a participat nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere.

"La şedinţele la care am participat, nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere", a declarat Tudorel Toader, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD.
Ministrul Justiţiei a reiterat declaraţia potrivit căreia nu participă la luarea deciziilor politice în Cabinetul Dăncilă.
"Eu sunt ministru al Justiţiei dintr-un Guvern politic. Nu sunt membru al niciunui partid din alianţa de guvernare , prin urmare nu am participat şi nu particip la discuţiile politice. Nu particip la discuţii, evident nu particip nici la decizii", a completat Toader.
Premierul Viorica Dăncilă a exclus o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, până la finalul anului, spunând că nu are pe masă acest act normativ şi nu a discutat cu nimeni despre acest proiect. "Nu avem aşa ceva pe ordinea de zi, nu am aşa ceva pe masa guvernului.(...) În calitate de prim-ministru nu am un act normativ care să prevadă aşa ceva. Nu am avut o discuţie, deci nu pot să vă spun. Eu nu ştiu dacă se impune o discuţie", a declarat Viorica Dăncilă.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu