>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Uniunea Europeană, apel la Rusia şi Statele Unite pentru menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini, a făcut miercuri apel Rusiei şi Statelor Unite să menţină Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), relatează site-ul postului France 24.
Imaginea articolului Uniunea Europeană, apel la Rusia şi Statele Unite pentru menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a informat marţi că SUA se vor retrage din Tratatul INF în 60 de zile în cazul în care Rusia nu va începe să respecte acordul.
Mogherini îndemnat menţinerea tratatului, avertizând că Europa nu vrea să devină din nou un "câmp de luptă" pentru puterile globale, aşa cum a fost cazul în timpul Războiului Rece.
"Tratatul INF a garantat pacea şi securitatea pe teritoriul european pentru 30 de ani. Trebuie să fie implementat pe deplin, aşa că sper ca timpul care a rămas pentru menţinerea tratatului şi implementarea acestuia să fie folosit în mod productiv de toate părţile", a declarat Mogherini, adăugând că Europa îşi va juca rolul pentru a se asigura că implementarea tratatului INF va avea loc.
Ministerul rus de Externe a afirmat miercuri că Statele Unite nu au oferit nicio dovadă care să demonstreze că Moscova a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), însă a anunţat că Rusia este pregătită să discute despre această problemă, relatează site-ul agenţiei Reuters.
Rusia încalcă în mod clar Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin dezvoltarea unui nou tip de rachetă, a anunţat marţi seară Alianţa Nord-Atlantică. "Aliaţii au concluzionat că Rusia a dezvoltat şi a instalat un sistem de rachete, 9M729, care încalcă Tratatul INF şi generează riscuri pentru securitatea euroatlantică. Susţinem puternic constatarea Statelor Unite că Rusia îşi încalcă obligaţiile asumate în cadrul Tratatul INF", se arată în comunicatul comun al miniştrilor de Externe din cadrul NATO.
Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu