>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Avionului chinez J-20, primul model invizibil dezvoltat în afara SUA care intră în serviciu activ, îi lipseşte un element important. Acesta nu este neapărat un minus

Chinezii au reuşit performanţa să introducă în serviciu activ primul avion de vânătoare invizibil dezvoltat în afara SUA, dar se pare că nu au putut să îl facă şi suficient de manevrabil.
Imaginea articolului Avionului chinez J-20, primul model invizibil dezvoltat în afara SUA care intră în serviciu activ, îi lipseşte un element important. Acesta nu este neapărat un minus

Aeronava J-20 nu dispune de un tun, un echipament standard pe avioanele de vânătoare, interceptare sau multirol americane sau ruse. Asta înseamnă că modelul chinezilor nu este potrivit pentru lupte de aproape (dogfights), aşa că designerii nu s-au mai ostenit să îl doteze cu o astfel de armă, potrivit experţilor militari chestionaţi de publicaţia Business Insider. Spaţiul pe care l-ar fi ocupat tunul a fost folosit pentru alte tehnologii, iar greutatea totală a fost redusă.
Totuşi, mulţi piloţi de avioane de vânătoare preferă să dispună de tun, deoarece acesta nu poate fi bruiat şi nici păcălit de contramăsuri. Cele mai moderne avioane invizibile americane, F-22 şi F-35, dispun de tunuri.
Potrivit unor experţi, J-20 poate fi învins în lupte de aproape de modele mai vechi de avioane de vânătoare, precum F-15 sau F-16.
Un F-35 trage cu tunul
„Probabil că doresc să evite luptele de aproape cu orice preţ”, a declarat locotenent-colonelul David Berke, fost pilot pe F-22 şi F-35B. El a adăugat că tunurile sunt eficiente în lupta aeriană până la o distanţă de maxim 250 de metri. „Aş prefera să am o rachetă care loveşte de la 65 de kilometri distanţă decât un tun care merge la 250 de metri sau mai aproape”, a explicat el. 
Alte voci susţin că J-20 nu a fost gândit din start pentru a se lupta de aproape cu alte avioane şi este posibil să fie mai bine pregătit pentru confruntări de la mare distanţă decât rivalul F-35.
Avionul dezvoltat de China ar putea chiar să nu fie folosit deloc împotriva modelelor de vânătoare inamice, potrivit unor experţi. Datorită senzorilor avansaţi şi rachetelor cu rază lungă de acţiune, J-20 ar putea distruge avioanele cisternă americane şi alte aeronave de suport, precum cele radar sau pentru război electronic, limitând raza de acţiune şi capacitatea de luptă a aviaţiei americane.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu