>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

CE, despre OUG anunţată de Toader: E esenţial pentru România să asigure o justiţie independentă

CE a transmis, referitor la OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite anunţată de Tudorel Toader, că monitorizează discuţiile, subliniind că e important ca România „să revină la parcursul combaterii corupţiei, să asigure o justiţie independentă”.
Imaginea articolului CE, despre OUG anunţată de Toader: E esenţial pentru România să asigure o justiţie independentă

„Comisia urmăreşte îndeaproape discuţiile din România privitoare la o posibilă ordonanţă de urgenţă asupra apelurilor extraordinare pentru cazuri penale, ca urmare a două decizii ale Curţii Constituţionale. Comisia deja a luat act de prima decizie a Curţii - completele de 5 judecători (8 noiembrie) - în ultimul raport sub Mecanismul Cooperare şi Verificare (MCV).
La nivel mai general, reamintim că, în timpul recentei vizite la Bucureşti, preşedintele Juncker a fost foarte clar asupra problemei unei posibile amnistii. După cum Comisia a spus în mod repetat, este esenţial pentru România să revină la parcursul de combatere a corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite orice paşi înapoi”, a transmis, marţi, Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Reacţia CE vine în contextul în care Tudorel Toader a anunţat, duminică, că ministerul Justiţiei a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Acesta a mai spus că cel mai probabil varianta OUG va fi aleasă şi în cazul doarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, dar în acest caz aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.
CCR a admis, în 16 ianuarie, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor. Astfel, Curtea Constituţională a anunţat că parchetele şi instanţele judecătoreşti sunt cele care vor stabili dacă a fost încălcată legea prin depăşirea competenţelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI.
De asemenea, pe 7 noiembrie 2018, CCR a decis că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ. După decizia Curţii, instanţa supremă a organizat o nouă tragere la sorţi în luna decembrie a anului trecut. Pe 3 ianuarie a mai fost organizată o tragere la sorţi.
Pe 11 ianuarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de şeful statului Klaus Iohannis la Cotroceni, că o eventuală ordonanţă pentru amnistie şi graţiere ar fi „un pas înapoi” şi că, chiar dacă „Europa e făcută din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale”.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu