>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Ministrul pentru Mediul de Afaceri: România îşi propune să crească cu 65% comerţul cu Turcia, la 10 miliarde dolari

Relaţiile economice România-Turcia au fost relansate, vineri, într-un nou format de cooperare bilaterală, în urma căruia România îşi propune o creştere cu 65% a comerţului bilateral cu Turcia, la 10 miliarde dolari.
Imaginea articolului Ministrul pentru Mediul de Afaceri: România îşi propune să crească cu 65% comerţul cu Turcia, la 10 miliarde dolari

„Dinamica economiei mondiale ne invită să valorificăm într-un ritm mult mai alert oportunităţile generate de economiile statelor noastre, coroborate cu poziţia geografică. Ne propunem să atingem targetul de 10 miliarde de dolari comerţ bilateral, pe baza semnalului politic dat la întâlnirea din octombrie 2018 dintre prim-ministrul Viorica Dăncilă şi preşedintele Recep Erdoğan. Ne dorim să ajungem la acest obiectiv valoric, în condiţii de balanţă comercială echilibrată”, a declarat, vineri, Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
În primele 11 luni ale anului trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Turcia a fost de 6,1 miliarde de dolari, din care exporturi de 2,2 miliarde şi importuri de 3,9 miliarde.
Vineri, Oprea au avut o întâlnire bilaterală cu Ruhsar Pekcan, ministru al comerţului din Republica Turcia, la Bucureşti, temele principale de discuţie fiind stadiul relaţiilor comerciale bilaterale şi agenda primei reuniuni JETCO (Joint Economic Trade Cooperation Committee), eveniment care urmează a se desfăşura în Turcia, în următoarele luni.
În plus, miniştrii Comerţului din România şi Turcia au semnat, vineri, Regulamentul de funcţionare a mecanismului JETCO, un instrument de dialog bilateral cu participarea mediului de afaceri, care poate facilita intensificarea contactelor directe dintre oamenii de afaceri români şi turci, în special pentru a găsi noi nişe de dezvoltare a afacerilor.
Întâlnirea bilaterală a fost precedată de prezenţa celor doi demnitari la Forumul de Afaceri România-Turcia, organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a României, în prezenţa a peste 150 de companii din ambele ţări.
„Avem convingerea că relaţiile politice, economice şi comerciale dintre România şi Turcia au fost influenţate în mod pozitiv de felul în care oamenii de afaceri îşi desfăşoară activitatea. Trebuie să stabilim cum putem să ridicăm nivelul acestei sinergii şi cum să o diversificăm şi în alte sectoare de activitate. Am încredere că în urma acestor întâlniri, relaţiile economice şi comerciale bilaterale vor evolua”, a declarat Ruhsar Pekcan.
Conform datelor înregistrate la ONRC, la 31 decembrie 2018 erau înregistrate în România 15.433 de societăţi comerciale cu capital turcesc, cu un capital social subscris de 728,6 milioane dolari, reprezentând 1,18% din totalul capitalului subscris de investitorii străini.
După valoarea investiţiei în echivalent valută, Turcia ocupă locul 16 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu