>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Statele UE au ajuns la un compromis cu PE şi CE privind proiectul Nord Stream 2

Statele membre ale UE au convenit asupra unui compromis cu Parlamentul European şi Comisia Europeană pentru reglementarea conductei de gaz Nord Stream 2 între Rusia şi Germania, au declarat miercuri surse din cadrul delegaţiei, relatează DPA.
Imaginea articolului Statele UE au ajuns la un compromis cu PE şi CE privind proiectul Nord Stream 2

Operatorul conductei se poate aştepta la unele reglementări suplimentare, însă proiectul condus de concernul rus Gazprom nu este ameninţat.
Rusia a avertizat săptămâna trecută împotriva noilor obstacole în construirea conductei, după ce Berlinul a consimţit un compromis cu Franţa şi alte state membre ale UE pentru reglementări mai stricte.
Nord Stream 2, care se află sub Marea Baltică, este destinat transportului anual de până la 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti către Germania.
Criticii susţin că această conductă sporeşte dependenţa Europei de Rusia. Avocaţii subliniază necesitatea unor surse de energie sigure, în condiţiile în care producţia de gaze naturale scade în UE.
În conformitate cu acest compromis, va fi modificată o directivă a UE care să permită Comisiei Europene să impună mai mult control asupra conductelor de gaz, inclusiv a proiectului germano-rus.
Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană ar putea să aplice în mod mai consistent normele privind piaţa internă a gazelor la conductele către şi din ţările din afara UE. De asemenea, statele membre ar trebui să solicite aprobarea UE atunci când negociază modificări ale acordurilor privind gazele cu ţările din afara UE în cazul în care sunt afectate normele UE.
Construcţia unor părţi mari ale conductei Nord Stream 2 este deja completă. Conducta va fi pusă în funcţiune de la sfârşitul acestui an.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu