>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Ziua Brâncuși, Concurs național dedicat elevilor din România și din Diaspora

În cadrul evenimentelor desfășurate la București cu ocazia Zilei Naționale Brâncuși la Centrul Cultural al Ministerul Afacerilor Interne, a avut loc și festivitatea de premiere Concursului Național de Creație Artistică și Literară „Ziua Brâncuși”, ediția I, 19 februarie 2019, organizat de Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” și Asociația „Acasă la Brâncuși”. Concursul de desene și eseuri s-a adresat atât elevilor care studiază în școlile din România, cât și elevilor români din Diaspora.
„Participarea a fost una substanțială, chiar dacă suntem la prima ediție a acestui concurs. Alături de Asociația „Acasă la Brâncuși” ne-am propus să omagiem personalitatea sculptorului Constantin Brâncuși, prin promovarea acestuia și a operei sale în rândul tinerilor, atât cei care studiază în școlile din România, cât și cei care studiază în străinătate. În fiecare an, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Națională Brâncuşi, amintind de data naşterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876, cel care a dus România în universalitatea lumii prin lucrările sale de artă.
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 52807422_2180625611995590_897215846340886528_o-1024x683.jpg
La creație artistică elevii au avut de realizat un desen în creion sau cărbune care să conțină la alegere un portret al artistului Constantin Brâncuși sau o sculptură a acestuia, iar la secțiunea eseu tema lucrărilor a fost inspirată din viața și opera sculptorului, la alegere din biografia, creația artistică, analiza și critica operei brâncușiene”, ne-a declarat Andrei Popete Pătrașcu, președintele Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, organizatorul concursului dedicat lui Brâncuși.
Trofeele și diplomele concursului au fost decernate de vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Gheorghe Nichifor. „Este datoria noastră pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi să celebrăm ziua lui de naştere drept o sărbătoare naţională. Inițiativa organizării Concursului Național de Creație Artistică și Literară „Ziua Brâncuși” cu cele două secțiuni adresate tinerilor români din țară și străinătate, onorează spiritul românesc şi în acelaşi timp arată dragostea şi recunoştinţa noastră faţă de valoarea lui Brâncuşi. Marele sculptor nu mai este demult al românilor, el aparține universalității, operele sale fiind apreciate peste tot în lume ” a spus acesta. În încheiere vicepreședintele Consiliului Județean a adresat invitația elevilor bucureșteni prezenți la premiere „de a vedea operele lui Brâncuși, acasă,  la noi în Gorj și la Târgu-Jiu.”
Laureații Concursului:  
Secțiunea elevi din școlile românești
Desen: PREMIUL I. Buzamăt Ema, Școala Gimnazială „Adrian Rădulescu” Constanța, jud. Constanța ;  PREMIUL II. Narcisa Niculae, Școala Gimnazială Nr. 47, București;  PREMIUL III. Vulpe Ana-Maria, Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” Târgu-Jiu, jud. Gorj ;  PREMIUL SPECIAL. Fîntîneanu Vlăduț-Cristian, Școala Gimnazială Nr. 2 Zimnicea, jud. Teleorman.
Eseu
PREMIUL I. Hanganu Alexandru, Școala Gimnazială Țifești, jud. Vrancea;
PREMIUL II. Cojocaru Alexandra, Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” Târgu-Jiu, jud. Gorj;
PREMIUL III. Bădei Lavinia Maria, Școala Gimnazială Ungureni, jud. Bacău;
PREMIUL SPECIAL. Brigitte Tache, Școala Gimnazială „Mexic”, București.
Secțiunea elevi români din Diaspora
PREMIUL I. Mircea Vlad, Colegio Publico Ejercito – Castellon de la Plana, Spania (desen)
PREMIUL II. Daniel Petre, Kingfisher Academy – Burton-upon-Trent, Anglia (desen)
PREMIUL III. Andreea Nistor, Hight School Harrow – London, Anglia (desen)
PREMIUL SPECIAL. Maria Cristea, Scuola Secondaria Ladispoli 1, Ladispoli, Italia (eseu). Felicitări, tuturor laureaţilor şi participanţilor la această primă ediţie !
                                                                 Marius –Adrian Becherete

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu