>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

9 MAI – ZIUA INDEPENDENŢEI ROMÂNIEI, SFÂRŞITUL CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ŞI ZIUA EUROPEI

Ziua Independenţei proclamată în 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial - 1945 şi  Ziua Europei, sunt motivele de sărbătoare pentru poporul român, în ziua de astăzi, 9 mai 2019. Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranitatii otomane. În acea zi memorabilă,  în urmă cu 142 de ani, Mihail Kogâlniceanu, declara în Parlamentul țării: ‘suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare’. Independența astfel proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti și recunoscută apoi de puterile europene.
Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt - în urmă cu 74 de ani - celei mai pustiitoare conflagrații din istoria continentului european. Cel de al treilea eveniment este ZIUA EUROPEI – Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa.
Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile:
5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând  declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman. Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce

Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării CECO în 1951.
Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. ‘Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie’.


                                                                                                                        M.BECHERETE

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu